Ingen Rateko 2017

Tyvärr blir det ingen Rateko 2017 (varken som papperstidning eller digital tidning) då jag inte lyckats knyta till mig nog med annonsörer för att få det att gå ihop ekonomiskt.

Den svenska branschtidningen inom konsumentelektronik och vitvaror/småel, som funnits i 74 år och i 58 år burit namnet Rateko, kommer alltså inte uppleva sin 75-årsdag – i varje fall inte i år…

Jag tackar för visat intresse, och önskar alla ett bra 2017.

Om jag gör ett försök att starta igång Rateko 2018 är ännu oklart, och beror på vad jag kommer göra i år och framöver...

Bakgrund
Branschtidningen har funnits i 74 år och hette 1943-1954 ”Radiohandlaren”, 1955-2009 ”Rateko” (1994-2009 gavs även branschtidningen ”El&Vitt” ut) och 2010-2013 ”ElektronikBranschen” – som var en sammanslagning av de båda branschtidningarna. Från 2014 heter den återigen ”Rateko”.

Sedan undertecknad tog över utgivningen (efter det att ElektronikBranschen lagt ner den) har utvecklingen varit följande:
2014 – 19 annonser per nummer i snitt (6 nummer gavs ut).
2015 – 10 annonser per nummer i snitt (6 nummer gavs ut).
2016 – 7 annonser per nummer i snitt (4 nummer gavs ut).

Beslut
Sedan november ifjol har jag varit i kontakt med 90 företag – potentiella annonsörer – och när tidsfristen löpte ut den 15 februari hade 42 företag svarat (48 hörde alltså inte av sig).

Ett mycket stort tack till det drygt halva dussin företag som tackade ja till att vara med som annonsörer i Rateko 2017, och stort tack även till det dryga dussinet företag som visade intresse att vara med, men som av olika anledningar inte ännu kunde lova att vara med i alla fyra nummer i år (för priset 40 000 kr). Och tack till de två dussin företag som tackade nej.

Att med endast en tredjedel av årsbudgeten säkrad börja producera Rateko 1-2017 var inte aktuellt, eftersom de senaste två årens försök att sälja annonser inför varje nummer för att få det att gå ihop varken varit roligt eller lyckosamt…

Ett extra stort tack till de 75 personer som juni till december ifjol bidrog till kostnaderna för tryck och distribution av Rateko – via Swish, Postgiro eller Bankgiro. Sammanlagt betalades 13 320 kr in - vilket innebär i snitt 178 kr per person - och till er två som betalade in en tusenlapp var kan jag bara säga wow, och tack.

Beaktande
”Vi kom hem till sist men bilen var slut, den fick avlivas efter någon dag
Vår röda Renault den blev krossad till skrot, maldes ner som de drömmar jag har
tills ingenting, ingenting, är allt som finns kvar”

Orden ovan tillhör min svenska favoritartist Ossler.
De är från låten ”Tysk höst” på plattan ”Stas” (2013).

I höst kommer Rateko besöka IFA & Photokina, så man skulle kunna säga att det blir en tysk höst.

Om inte undertecknad lyckas få fler att annonsera i de tre nummer som återstår att ges ut i år kommer Rateko vid 74 års ålder att - likt en röd Renault - bli krossad till skrot och mina drömmar om en svensk branschtidnings fortlevnad kommer malas ner tills ingenting är allt som finns kvar…

Texten ovan kunde man läsa i Rateko 1-2016, och när Ossler spelar på Debaser Strand den 27 april kommer ”Tysk höst” kännas extra angelägen – förutsatt att han spelar den. Och jag hoppas att han denna gång spelar ”Lergraven”, vilket han inte gjorde förra gången jag såg honom live, då det är min svenska favoritlåt…

Så här i efterhand blev såväl omslag som krönika i Rateko 4-2016 ganska lyckade. Omslaget med en kvinna bärandes ett par VR-glasögon kan tolkas som att man tittar sig omkring, mestadels framåt, men inte ser vad som är på väg att ske – och krönikan med rubriken ”Gutenbergparentesen” handlade till stor del om att tryckpressens tidevarv utgjort ett undantagstillstånd…

Efter 211 deadlines sedan 1999 tar jag nu paus, och funderar på vad jag skall göra framöver.

Klart är att jag sedan januari i år har tagit över ansvaret för den dagliga driften av EHLnytt - www.ehlnytt.se - som är ett nyhetsbrev och en hemsida för personer som arbetar med vitvaror och småel. Det innebär ungefär en dags arbete per vecka, och vad jag skall göra resten av tiden är än så länge oklart…

Med bästa hälsningar / Ola Larsson

Etiketter: rateko

Nyhetsarkiv