Nu startar julrushen

Pressmeddelande från Elgiganten:
Stressar du för att hinna med alla julklappsinköp? Då är du inte ensam. 61 procent av Sveriges vuxna befolkning har inte handlat sina julklappar ännu. 11 procent uppger dessutom att de blir färdiga först den 23 och 24 december.
– Vi räknar med över 5 miljoner kundbesök fram till julafton, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

I en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Elgiganten uppger 39 procent av de tillfrågade att de är färdiga med sina julklappsinköp. 61 procent anger däremot att de ska ut och julhandla under de kommande två veckorna.

– Vi vet av erfarenhet att vi nu går in i en mycket intensiv period, där antalet kunder kommer att öka för varje dag framöver. Vi räknar med över 5 miljoner kundbesök till nätbutiken och våra fysiska varuhus fram till julafton, säger Niclas Eriksson.

11 procent avvaktar till sista minuten
Resultaten från undersökningen visar att många väntar in i det sista med julklappsinköpen. 50 procent uppger att de vanligtvis inte är klara med sina julklappsinköp förrän sista veckan innan julafton, medan 11 procent uppger att de inte är färdiga förrän den 23 eller 24 december.
Det faktum att julafton infaller på en lördag i år kan också påverka julhandeln i ganska stor grad.

– I år ligger julafton på en lördag vilket tenderar att vagga in oss i en form av falsk trygghet och känsla av att det är mycket tid kvar innan julafton, vilket i sin tur leder till extra mycket sista minuten-inköp. Att 11 procent av Sveriges vuxna befolkning uppger att de kommer att slutföra sina julklappsinköp under de absolut sista dagarna låter nog mycket, men det kan faktiskt bli mycket mer, säger Niclas Eriksson.

Så undviker du julstressen
Med elva dagar kvar till dopparedagen finns det fortfarande möjlighet att undvika den värsta stressen och trängseln ute i butikerna.

– Den största kundtillströmningen är vanligtvis under den sista helgen och veckan innan julafton, så jag skulle rekommendera så många som möjligt att handla sina julklappar den här veckan. Har du inte möjlighet att göra det så kan man besöka varuhusen efter lunch, mellan klockan 13-15 eller närmare stängning, klockan 19-21. Då är det lite färre kunder, du kan handla i din egen takt och våra medarbetare kan bistå dig med ännu bättre hjälp, säger Niclas Eriksson.

Man kan också handla via nätet och då välja mellan att hämta upp sina produkter i valfritt varuhus via collect@store eller få dem hemlevererade. För det senare alternativet bör Elgiganten ha beställningen senast den 20 december klockan 12:00 för leverans innan julafton.

För att underlätta för kunderna har Elgiganten också förlängt öppet köp till den 24 januari 2017.

*Undersökningen genomfördes av YouGov bland ett representativt urval av 1008 svenskar i åldrarna 18-75 år.

Etiketter: elgiganten

Nyhetsarkiv