Så ser svenskarna på TV – nu och i framtiden

Pressmeddelande från Boxer:
TV-underhållning i olika skärmar, seriemaraton och program som kopplas ihop med sociala medier. Så kan vi sammanfatta svenskarnas TV-tittande just nu. I framtiden vill många ha TV i 5D, virtual reality och tredimensionell hologram-tv. Dessutom drömmer åtta procent om ett liv som TV-kändis. Det visar Boxers TV-rapport 2016 – en ny kartläggning av svenskarnas TV-vanor.

I den årliga rapporten Boxer TV-rapport som genomförts av undersökningsföretaget Norm har 2840 svenskar svarat på frågor om TV-vanor och TV-tittande. Undersökningen visar att nära hälften har fler än fem skärmar hemma, men trots att så många som 88 procent av svenskarna äger en smartphone är det endast en procent som fördrar att titta på TV i mobilen. Serier är det innehåll som flest väljer att titta på och en av fyra vill helst sträcktitta på flera avsnitt i rad, så kallad binge-watching. Förutom att se på TV ägnar sig också en av sex svenskar samtidigt åt second screening – att följa eller delta i diskussioner på sociala medier medan de ser på TV.

När svenskarna väljer TV-innehåll till fredagsmyset är det frågesport och humorserier som toppar listan. En femtedel utmanar helst sina geografikunskaper i På spåret och 15 procent skrattar helst åt Ove Sundbergs upptåg i TV4:s humorserie Solsidan. Rapporten visar också att åtta procent av svenskarna drömmer om ett liv bakom kameran och de program som svenskarna helst skulle vilja delta i är Antikrundan, Halv åtta hos mig och Expedition Robinson.

– Rapporten visar svenskarnas omåttliga kärlek till TV-underhållning. Vi går mot en allt mer digitaliserad vardag, något som också sätter prägel på hur vi tar del av program och serier. Inom några år kommer våra TV-vanor se helt annorlunda ut jämfört med idag och det gäller därför att hänga med och anpassa tjänsterna efter tittarnas önskemål. Det ställer höga krav och innebär en spännande utmaning för oss som leverantör, säger Elisabet Åkerhielm, marknadschef på Boxer.

Virtual reality, hologram och 5D är framtiden
När svenskarna får tycka till om hur de vill se på TV i framtiden är fantasin livlig. Många hoppas att virtual reality och 5D-upplevelser med smak, lukt och känsel snart ska vara en naturlig del av TV-tittandet. Hologram-TV, det vill säga tredimensionellt projicerade bilder till exempel på soffbordet, är också ett önskemål. Även om utvecklingen går snabbt framåt är dock svenskarna överens om att TV:n kommer att vara den skärm som dominerar i hemmet även om fem år.

Här kan du läsa och ladda ned rapporten i sin helhet: www.boxer.se/tvrapport

Korta fakta från Boxers TV-rapport 2016:
23 % undviker sociala medier och nyheter för att undvika spoilers.
20 % föredrar tablålagda program när de ser på TV.
46 % har fler än fem skärmar i hemmet.
49 % av svenskarna tittar helst av allt på serier.
88 % äger en smartphone, men bara en procent föredrar att titta på TV i den.
10 % av svenskarna vill att TV-innehåll styrs av deras sociala medier.
8 % av svenskarna drömmer om att medverka i ett TV-program.
17 % önskar sig TV i 5D med smak, lukt och känsel.

Om Boxers TV-rapport 2016
Undersökningen genomfördes av Norm på uppdrag av Boxer under 2016. Totalt har 2840 svenskar mellan 18-65 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågor om sina TV-vanor.

Etiketter: boxer

Nyhetsarkiv