Black Friday – fest för kund, pina för handel

Pressmeddelande från Svensk Handel:
Black Fridays betydelse för den svenska handeln fortsätter att öka. I år planerar var tredje handlare inom sällanköpsvaruhandeln att uppmärksamma högtiden. Det som framförallt lockar kunderna till butiken är rabatterade priser. Det visar Svensk Handels sammanställning inför Black Friday.

Black Friday innebär köpfest för kunderna men pressar samtidigt handlarnas marginaler. Med Black Friday och andra kampanjtillfällen under året blir handeln allt mer kampanjintensiv.

– Black Friday bidrar till en ökad försäljning under själva helgen men riskerar på sikt att urholka lönsamheten för många handlare. Handeln har väckt ett rea-monster som alltid vill handla till rea, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Redan förra året handlade lite mer än var femte svensk reavaror på Black Friday. I genomsnitt shoppades det för 1 576 kronor per person, till ett totalt värde på 2,3 miljarder kronor. Det visar siffror från PostNords e-barometer.

I USA har fenomenet Black Friday varit populärt länge. Men där går utvecklingen åt andra hållet och intresset har snarare svalnat. Huvudförklaringen är att fler butiker startar sina reor tidigare och att fler kunder handlar på nätet.

– Att en allt större andel av försäljningen blir kampanjdriven är något som handeln måste förhålla sig till. Många företag kommer att lyckas forma strategier utifrån detta, men för många mindre handlare är detta en tuff utveckling, säger Jonas Arnberg.

Black Friday infaller dagen efter högtiden Thanksgiving i USA, det vill säga den fjärde fredagen i november.

Nyhetsarkiv