Nytt 5G-rekord

Pressmeddelande från Lunds Universitet:
LTH-doktoranden Steffen Malkowsky har tillsammans med forskarkollegor från Lunds och Bristols universitet slagit ett världsrekord i 5G-teknik och därmed överträffat det världsrekord som han själv i våras var med om att sätta. Det lyckade experimentet är ett viktigt steg mot en ny typ av trådlös kommunikation – ett system där extremt svaga radiosignaler lyckas ge radikalt förbättrad uppkoppling.

Forskare vid Lunds och Bristols universitet har i en rad experiment använt en 5G-teknik som kallas Massiv Mimo (efter multiple input, multiple output) och satt inte bara ett utan två världsrekord i så kallad spektrumeffektivitet för trådlös kommunikation.

Något förenklat kan man säga att spektrumeffektivitet mäter hur mycket data man lyckas packa in i den radiosignal som skickas ut från antennen.

Den teknik som forskarna tagit fram är en extremt effektiv 5G-teknik – den mest effektiva någonsin när det gäller att hantera många samtidiga användare. I sitt senaste världsrekord lyckades forskarlagen från Lund och Bristol uppnå mer än tjugo gånger så hög total datahastighet som dagens 4G-teknik. Därmed dubblerade de nästan sitt tidigare rekord, där de med samma teknik uppnådde en tolvfaldig förbättring.
Etiketter: lunds universitet

Nyhetsarkiv