Svenskarna projicerar allt mer

Pressmeddelande från Elgiganten:
Dagens projektorer är fullvärdiga utmanare till TV-skärmarna, något som allt fler svenskar uppmärksammar. Under 2016 har efterfrågan ökat med 50 procent jämfört med 2015. Här berättar vi om fördelarna och vad du bör tänka på inför ditt projektorköp.

Många bär med sig den första och enda erfarenheten av projektorer från skoltiden där läraren brottades med skärpa och persienner medan en uråldrig film projicerades på en skrynklig duk. Dagens projektorer en helt annan sak.

– Dagens starka projektorlampor gör att du inte måste sitta i kompakt mörker för att se bilden. Och problemet med suddig bild berodde på den låga upplösningen. Nu gör de högupplösta signalerna bilden så skarp att den faktiskt blir ännu bättre av att förstoras, så med en projektor kan du uppleva massor av fina detaljer som du kanske missar på en mindre skärm, säger Lars-Johan Larsson, Produktchef på Elgiganten.

Länge var projektorerna också filmentusiasternas ensak. Så är det inte längre. I dag är priset för både projektor och duk på en nivå som ger dig mycket mer tum för pengarna jämfört med en TV.

– Projektorer är väldigt prisvärda i dag. Och handen på hjärtat – det blir aldrig samma sak att se en film på en 55-tums TV som att projicera en knivskarp 100-tumsbild, säger Lars-Johan Larsson.

Precis som med TV-skärmarna har dessutom projektorerna blivit bättre och bättre på att smälta in i inredningen. Vill du kolla på TV var du vill i lägenheten - eller i din kompis lägenhet - finns det fickprojektorer som låter dig kolla varsomhelst.

– Alternativen är många. Fundera på vilka behov du har, och ta hjälp av oss för att hitta rätt projektor för just dina behov, säger Lars-Johan Larsson.

Projektorduk
Ska du ha projektorn i vardagsrummet eller i ett speciellt biorum är det värt att investera i en duk och då gärna en ramspänd duk. Då undviker du att få en vågig bild och får alltid perfekt bildkvalitet. I vardagsrummet passar det bäst med en duk som du kan rulla upp när du inte använder den.

Mörkläggningen
Dagens projektorer är tillräckligt bra för att du inte ska behöva dra ner rullgardinerna. För bästa bildupplevelse är mörkläggning däremot att rekommendera då det gör bilden ännu skarpare.

Placeringen
Tumregeln är att duken eller projiceringsytan ska vara hälften så bred som avståndet till projektorn, det vill säga sitter du fyra meter från bilden är en två meter bred duk lagom. Ska du hänga projektorn i taket är det bra att testa bilden innan du skruvar fast den så att du får den bildstorlek du tänkt dig.

Börja i rätt ände
Tänk igenom hur du ska använda projektorn. Är du ute efter maffiga bioupplevelser eller är det viktigare att du kan ha den i fickan?

Tänk på kablarna
Ska du hänga projektorn i taket är det viktigt att med rätt längd på sladdarna samt kabellister för en snygg kabeldragning.

Lampan är din vän
Var inte orolig för att lampan ska gå sönder. De har vanligtvis en drifttid på 6 000 till 7 500 timmar. Det innebär att du kan se en film om dagen i 10-11 år. Skulle lampan ta slut kan du enkelt byta ut den själv.

Smart-projektor
Smart-TV är något alla kunder vill ha i dag, men många tänker inte på att det även går att göra projektorn smart. Med Apple TV eller Chromecast strömmar du enkelt apparna direkt från telefonen och får tillgång till de allra flesta smart-TV-funktionerna som exempelvis Netflix.
Etiketter: elgiganten

Nyhetsarkiv