Matlagningsrobot – framtidens produkt i köket

För inte allt för länge sedan kändes robotar som en framtidsutopi. Industriellt, kallt och opersonligt. Vi närmar oss nu en vardag där robotar tar en allt naturligare plats i vardagen. I Sverige hittar vi dem främst som hjälpmedel med gräsklippning eller dammsugning. Japan har länge legat långt fram i robotutvecklingen och robothundar i äldreboende är ett av flera exempel därifrån. Frågan är när vi tar steget och tar in robotar i våra egna hem? Och vad skulle få oss att ta det steget?

Tomas Möller har i sitt examensarbete Fooro skapat en framtidsvision, en spekulativ design av ett upplägg som innehåller en hel del som faktiskt kan bli verklighet. Hela idén handlar om en personlig matrobot, Fooro, som gör det möjligt att äta lika god och vällagad mat hemma som på lyxkrogar runt om i världen.

– Min utgångspunkt i projektet har varit att se hur jag med teknik och design kan möjliggöra en demokratisering av bra mat, lagad av en toppkock – framtidens gastronomi. I nuläget begränsar ekonomi och geografi ofta vem som kan äta mat på restauranger med erkänt bra kockar. Fooro gör det möjligt för flertalet att ta del av detta genom att spela in kockarnas rörelser, i det här fallet Jonas Bolling, för att sedan låta roboten göra en exakt kopia i ditt eget kök, säger Tomas Möller.

En framtidsvision där matlagningsrobotar står bredvid kylskåpen i ELON-butiken? Ja, varför inte?

– Tanken att kunna köpa, eller möjligen leasa, en matlagningsrobot och sedan prenumerera på recept är en tanke som kittlar. ELONs affärsidé handlar om att hitta lösningar som ska underlätta i vardagen, produkter och tjänster som de flesta bara vill ska funka i hemmet. Tomas Möllers Fooro väcker många tankar och funderingar kring hur framtidens matlagning skulle kunna te sig, säger Camilla Waldmark, PR-ansvarig på ELON.

För att göra detta projekt möjligt krävs både mycket tid och pengar. En rimlig tanke är att det skulle vara möjligt med försäljning av matlagningsrobotar inom 20 år på den svenska marknaden.
Etiketter: elon fooro

Nyhetsarkiv