"Torrlabbet är smidigare på många sätt"

Pressmeddelande från Fujifilm:
Bengt Johansson på Audio Video i Landskrona var under många år helt ointresserad av att byta till torrlabb, framför allt var han skeptisk till den nya tekniken. Nyligen bytte butiken ut sitt gamla Frontier våtlabb till torrlabbet DL 600.

– Från början talades det om sublimeringsteknik, innan den nya bläckstråletekniken kom på tal. Det var en lång process, framför allt att ställa om sig mentalt. Men torrlabbet har visat sig smidigare på många sätt och det blir bra kvalitet på bilderna. Och framför allt är det mycket tystare – och det är jätteskönt, säger Bengt Johansson och nämner att några av fördelarna med det nya torrlabbet är enklare pappershantering, mindre destruktion och mindre förbrukningsmaterial.

– Nu slipper vi gå ut i mörkrummet och ladda tunga pappersmagasin, det kan laddas på plats. Hanteringen är också renare, vi behöver inte blanda och ladda kemikalier och det blir ingen waste-kemi som ska till destruktion. Labbet tar också upp betydligt mindre golvyta än det gamla, men den största skillnaden är den minskade ytan av förbrukningsmaterial. Vi sparar säkert en kubik på detta.
Han var länge skeptisk till tekniken i torrlabbet. Samtidigt behövdes något göras, våtlabbet blev äldre och äldre och behövde bytas ut. Bengt och arbetskamraten Nikola Ilic åkte på studiebesök till andra kollegor, tittade och testade ett torrlabb från annan leverantör. Till slut föll valet ändå på ett labb från Fujifilm.

– Att välja något annat hade varit som att byta från Mac till PC, det hade varit svårare. Programvaran till torrlabbet känns mer som på vårt gamla våtlabb från Fujifilm, det som vi är vana vid. En stor skillnad för oss som jobbar här är att torrlabbet är så mycket tystare. Förut kunde vi inte prata med varandra i närheten av labbet. Det kan vi nu. Det är jätteskönt, den känslan är värd mycket.
När det gäller bildkvaliteten tycker Bengt att vissa bilder blev bättre i det gamla labbet, medan andra blir bättre i det nya.

– Telefonbilder har ökat enormt, och det nya labbet återger ljuset i dessa bilder bättre, så att papperskopian liknar bilden som kunden ser den i sin telefon. Ytan på pappret är lite annorlunda, men det är en vanesak. Det blir inte heller några fingeravtryck på det, så några bomullsvantar behövs inte längre.

Några månader har passerat sedan man bytte ut det 16 år gamla våtlabbet. Bengt och Nikola säger att det kändes viktigt att göra bytet i lugn och ro, inte i panik om det gamla labbet redan gått sönder. Därför är det bra att börja planera i god tid.

– Ekonomiskt blir det ungefär samma kostnad som tidigare. Materialet är något dyrare men den lägre servicekostnaden samt ingen kemidestruktion gör att det går ganska jämnt ut. Det är viktigt att känna att bytet sker egna villkor. Det är en lång process, framför allt att ställa om sig mentalt till den nya tekniken.

Audio Video Landskrona ligger på Östergatan 7 och är en före detta Expert-butik som togs över 1980. Under 90-talet förvärvades en Stjärnurmakarbutik och klockor införlivades i sortimentet vilket idag utgör nästan halva verksamheten. Butiken flyttade till nuvarande adress 2003 när man köpte upp den andra Expert-butiken i Landskrona.

Frontier DL 600 torrlabb
* Framtidssäkrad, uppdaterade datorer och programvaror
* Upp till 30 cm pappersbredd
* Energisnål (10A enfas mot 16A trefas)
* Lägre kostnader för service
* Ingen kemihantering
* Ingen waste hantering
* Inga tunga lyft
* Tar upp mindre yta
Etiketter: fujifilm audio video

Nyhetsarkiv