Asus för första gången störst

Pressmeddelande från Asus:
Med ett starkt halvår i ryggen står det nu klart att Asus är den största PC-tillverkaren (laptop och desktop) i Sverige och Norden på konsumentmarknaden, sett till antal sålda datorer. Asus nordiska marknadsandel ligger nu på 21,4 %, före Lenovo, Apple, HP, Acer och Dell enligt analysföretaget DMR:s Q1-rapport. I Sverige ökar Asus sin marknadsandel dessutom ännu mer, där den uppgår till 24,7%.

På den tuffa konsumentmarknaden har försäljningen saktat in, och bärbara datorer ökar med endast 1,9 % från första kvartalet förra året till första kvartalet i år, medan Asus ökar sin försäljning med hela 47 % under samma period. För stationära datorer har den totala konsumentmarknaden minskat med -9,3 % samtidigt som Asus ökat med 2,4 %.

Företagets starka tillväxt beror till stor del på en ökad efterfrågan av datorer i Asus premiumsegment. Flaggskeppsmodellen Asus ZenBook UX305, som är en av världens tunnaste datorer, har bidragit stort till den ökade efterfrågan av varumärket under det senaste året. ZenBook-serien lanserades redan 2011 och har sedan dess fokuserat på tunna och lätta datorer med premiumprestanda, vilket nu syns på försäljningen.

Även gaming växer stort, där Asus länge varit marknadsledande med ROG-serien. Asus har en lång historia av att fokusera på högpresterande gaming-datorer och har länge engagerat sig i den växande kulturen kring e-sport och i gaming-communityt.

Statistiken kommer från DMR Market Tracker och avser Q1 2016.
Etiketter: asus

Nyhetsarkiv