Så väljer du rätt TV

Pressmeddelande från Media Markt:
Sommaren är full av spänning och underhållning för alla som älskar sport. För att få ut så mycket som möjligt av TV-upplevelserna har Media Markt tagit fram en TV-guide för att hjälpa kunder att hitta rätt i djungeln av TV-apparater. Guiden ger tips på vad som är viktigt att tänka på vid en investering av en ny TV. Utvecklingen inom TV-segmentet går i raketfart där såväl ny teknik, smarta funktioner, design och energieffektivitet förfinas och förändras från år till år. I takt med utvecklingen har också utbudet blivit större och i dag kan det vara en utmaning att hitta rätt när det är dags att investera i en ny TV.

– Viktigast är att välja en TV som passar in i hemmet och är anpassad för individens eller familjens behov och vanor. Innan du bestämmer dig är det alltså bra att tänka igenom allt från hur du vill använda din TV till var den ska placeras. TV:n är inte längre bara en teknisk pryl utan en inredningsdetalj som kräver sin plats. I dag kan man göra väldigt mycket med sin TV och man skulle kunna säga att vi har gått från att vara TV-tittare till TV-användare, säger Kajsa Ekelund, kommunikationschef på Media Markt.

Trender och begrepp
Trenden visar att vi köper större TV-apparater i dag än för tio år sedan. Även utbudet har blivit större och dagens konsumenter har en rad olika TV-typer att välja mellan, rak eller böjd skärm, OLED, SUHD och 4K. Prismässigt är variationerna stora. Utgå därför alltid efter dina egna behov och ställ dig frågor som: Vad tittar du mest på (sport, film etcetera)? Hur viktig är bildkvaliteten för dig? Var i hemmet ska TV:n placeras? Hur mycket tid kommer du att tillbringa framför TV:n?

Smart-TV
Ett samlingsbegrepp som syftar på TV-apparater som är uppkopplade mot internet vilket gör att du kan surfa på nätet. Via din smart-TV kan du till exempel titta på streamingtjänster som Netflix, Viaplay och HBO. Smart-TV:n har oftast också en rad grundfunktioner så som inspelning eller möjligheten att pausa program.

OLED (Organisk ljus-emitterande diod)
Den senaste och mest omtalade tekniken som ger överlägsen svärta och färgåtergivning. En OLED-pixel består av tre lysdioder i primärfärgerna röd, grön och blå. En OLED-skärm kan därför producera ljus i varje enkel pixel och i varsin färg. Det perfekta valet för den som vill kunna uppleva en fantastisk bildkvalité. Den enda nackdelen är att OLED endast tillverkas i större storlekar.

SUHD
Samsungs senaste egen UHD-teknik med nanokristaller, gör att bilden kan visa dubbelt så många färger som en ”vanlig” TV, har djupare svärta och ännu mer ljusstyrka. Vissa tycker bättre om svärtan i en OLED, andra föredrar ljusstyrkan och ”klippet” i bilden som är så tydligt i SUHD-skärmar.

4K/UHD
Till skillnad från OLED och SUHD är detta inte en paneltyp utan en typ av skärmupplösning. 4K ger fyra gånger så hög upplösning jämfört med Full-HD. Översatt i kameraspråk som många kan relatera till är upplösningen på en 4K-TV 8 megapixel och en Full HD ligger på endast 2 megapixel. Passar den som prioriterar hög upplösning och är ute efter knivskarp skärpa. 4K tekniken kommer främst till sin rätt med riktigt stora skärmar.

Full HD
Full HD-skärm är allt som oftast en riktigt bra TV-apparat för familjen som älskar att titta på film och där barnen gillar att spela TV-spel. Skärmen kan ge fantastisk bildkvalitet och ljusstyrkan i en LED-skärm gör att den fungerar bra även i ljusa miljöer. En annan fördel med en Full HD-skärm är att dagens film- och spelformat är inspelade i Full HD och att skärmen då visar upp dessa utan att bilden behöver ”skalas”.

Ljud
Vill man förhöja TV-upplevelsen ytterligare med ännu bättre ljud har Media Markt en rad olika soundbars och högtalarsystem. Med en bra soundbar kommer det kännas som om du sitter mitt på läktaren under EM.

Bildbehandling
Vid sportevenemang är det viktigt med en TV som har en bra bildbehandling för att bilden ska kännas så levande som möjligt. Satsa på en TV som kan hantera snabba sekvenser. En TV med 100 Hz-bilduppdatering är att föredra då du kommer att få ett bättre flyt i bilden. Detta för att inte gå miste om EM:s snabbaste passningar.

På resande fot
På Media Markt finns utrustning som passar till alla möjliga tillfällen och platser. För de som kanske är bortresta och inte har tillgång till sin TV finns det en mängd av laptops, surfplattor och även mindre TV-skärmar som fungerar som ett bra alternativ. Tivo-abonnemang från Comhem och Boxer Play gör det möjligt att se alla kanaler man har hemma på sin surfplatta eller telefon.

– Bara för att man inte har möjlighet att vara hemma ska man inte behöva missa fotbolls-EM och andra stora TV-evenemang under sommaren. Idag finns det många mobila alternativ som fungerar alldeles utmärkt. Dator, surfplatta eller mobil, i våra varuhus hjälper vi kunderna att hitta just det som passar deras behov, säger Kajsa Ekelund.
Etiketter: media markt

Nyhetsarkiv