Bergsala AB fyller 40 år idag!

Pressmeddelande från Bergsala:
Bolaget som tog Nintendo och Super Mario till Sverige fyller år. Idag är det 40 år sedan företaget Bergsala AB grundades i Kungsbacka av Owe Bergsten, Pierre Sandsten och Lars-Göran Larsson.

När Bergsala Aktiebolag blev ett bolag den 20 april 1976 var det främst för att kunna importera olika sorters hemelektronik från Asien. Bland annat Maxellband som blev väldigt populära i slutet av 70-talet.

Spel kom in först in i bilden januari 1981 när Owe Bergsten var på en resa i Singapore och hittade ett exemplar av Nintendos Game & Watch i en fotobutik. Spelet var Fire och Owe satt hela vägen hem och spelade spelet. Efter mycket om och men lyckas Bergsala beställa 150 stycken exemplar från Nintendo att sälja i Sverige och på sikt bli en storsäljare.

Bergsala AB blev också bolaget som tog succén Nintendo Entertainment System, NES, till Sverige. Den första september 1986 lanserades NES i Sverige.

– Vi var först i Europa med att ta in NES. Vid den tidpunkten tog vi in 5000 exemplar av NES, berättar Owe Bergsten, VD för Bergsala-koncernen.

NES blev som vi vet en megasuccé. Något som skulle göra det ännu större var förstås spelet Super Mario Bros.

– Super Mario Bros lanserades i Sverige i maj 1987 och det visade sig vara spelet alla ville ha. Det var en otrolig tid. Försäljningen fullkomligt exploderade, säger Owe.

Utöver succér som Game & Watch, NES och Super Mario Bros. har Bergsala AB också fått uppleva enorma framgångar med spelkonsoler som Game Boy, Nintendo DS och Wii.  Nästa spelkonsol från Nintendo som Bergsala AB kommer att släppa i Sverige går under arbetsnamnet Nintendo NX.

– Vi vet inte så mycket om den än, för Nintendo har inte avslöjat så mycket, men vi hoppas förstås att den ska bli lika populär som NES och Wii, säger Owe.
Etiketter: bergsala nintendo

Nyhetsarkiv