Nu startar arbetet med att frigöra 700 MHz-bandet

Pressmeddelande från Teracom:
Nu påbörjar Teracom AB en frekvensomläggning i marknätet, för att frigöra 700 MHz-bandet och för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som idag. Arbetet kommer att pågå från mars 2016 till och med våren 2017 och innebär att frekvenser för TV-sändningarna i marknätet ska bytas. I slutändan betyder det en helt ny frekvensplan för hela landet.

Under andra kvartalet 2016 inleds arbetet i norra Sverige, först ut är området runt Kiruna och Pajala.

– Vi börjar arbetet den 5 april i Kiruna och Pajala, vi är väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, presschef Teracom Boxer Group.

Bakgrunden till arbetet är ett regeringsbeslut från 2014 att det så kallade 700 MHz-bandet ska avsättas för andra tjänster, till exempel mobilt bredband. 700 MHz-bandet motsvarar cirka 25 procent av dagens sändningsutrymme i marknätet. Genom en frekvensomläggning och införande av en mer modern sändningsteknik (DVB-T2/MPEG4) går det att planera och effektivisera sändarnätet så att antalet TV-kanaler blir samma som idag.

– Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna får tillgång till lika många TV-kanaler även efter frekvensomläggningen, säger Marcus Hartmann.

Enligt regeringsbeslutet ska 700 MHz-bandet vara utrymt senast 1 april 2017.
Arbetet kommer påverka såväl fri-TV-tittare som de som idag tittar på betal-TV via Boxer.

Fri-TV-tittarna
Alla som tittar på fri-TV - antingen enbart dessa kanaler eller via annan TV:n i hushållet, i sommarstugan eller liknande, behöver göra en kanalsökning/ominstallation av sin digitalbox eller TV för att få fortsatt tillgång till TV-kanalerna efter den regionala frekvensomläggningen.

Fri-TV-kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24, Kunskapskanalen, TV4 och TV6, kommer att sändas i samma teknik som innan omläggningen. Det betyder att tittarna klarar sig med befintlig mottagningsutrustning.

Betal-TV-tittarna
Betal-TV-tittarna kommer att behöva göra två kanalsökningar/ominstallationer. En vid den nationella omläggningen den 5:e april och sedan på dagen för frekvensomläggningen i sitt område. Tjugo stycken betal-TV-kanaler byter utsändningsteknik, vilket gör att de betal-TV-tittarna som idag inte har DVB-T2 mottagare behöver byta utrustning hos Boxer för att kunna se samma utbud som tidigare.

De kanaler som omfattas är:
BBC World News, BBC Earth, Animal Planet, Axess TV, TNT, History Channel, Boomerang, Investigation Discovery, TV4 Film, Al Jazeera, Cartoon Network, TCM, Horse & Country, Fox, CNN, Cmore Sport/SF-kanalen, Cmore Series ,Cmore First, Eurosport2 och Disney XD.
Etiketter: teracom

Nyhetsarkiv