Stockholmare fast i trafikköer

Pressmeddelande från TomTom:
TomTom har presenterat sin årliga rapport TomTom Traffic Index 2016, som belyser effekterna av trängsel och trafikstockningar i 295 städer runt om i världen. TomToms rapport visar bland annat hur mycket extra tid bilister tillbringar i trafiken och vilka tider där trängseln är som störst respektive minst i de olika städerna.

TomTom Traffic Index visar att stockholmsresenären med en genomsnittlig 30 minuters enkel resväg till arbetet sitter fast i trafikköer under 35 minuter per dag.
Under 2015 spenderades i genomsnitt 136 timmar extra i trafiken på väg till och från arbetet. Detta motsvarar hela 17 arbetsdagar under 2015, vilket är en väsentlig ökning från föregående år. Måndag morgon, samt onsdag och torsdag kväll är de sämsta tiderna att ta sig ut i trafiken. Den 2 februari 2015 var den dagen där trängseln och förseningarna var som allra störst i Stockholm.

Även i Göteborg och Uppsala sitter vi allt mer tid i köer på väg till och från jobbet.
I Göteborg spenderas i genomsnitt 24 minuter per dag i bilköer. Det motsvarar en dryg arbetsvecka per år. I jämförelse med innan trängselavgifterna infördes så är det fortfarande något mindre tid som spenderas i köer, men har de senaste åren ökat igen.

I Uppsala ökade tiden i köer, med tre procentenheter. I genomsnitt spenderas där 22 minuter per dag i bilköer. I Malmö är statistiken oförändrad, och där spenderar trafikanter i genomsnitt 16 minuter per dag i bilköer.

– TomTom Traffic index är till för att hjälpa trafikanter, städer och trafikplanerare att förstå trenderna i trafikfödet, men är även ett verktyg för att förstå hur vi tillsammans kan förbättra trafiksituationen globalt. Vår statistik visar att den genomsnittliga stockholmspendlaren kan spara 35 minuter om de planerar sin resa utifrån när det är mindre trafik. Vi ser även att om endast fem procent av oss ändrade våra resplaner, skulle vi minska restiden på våra motorvägar med upp till trettio procent, säger Stefan Högberg, Nordenchef för TomTom.

Stockholm ligger på plats 18 av de 40 europeiska städerna med mest trängsel. Det kan jämföras med 2014, då Stockholm låg på 13:e plats. Moskva, Bukarest och Sankt Petersburg är de europeiska städer med mest trängsel. Internationellt sett förbättrar Stockholm sin placering och går från plats 48 till plats 60 av de drygt 295 städerna som rankas i TomTom Traffic Index.

Nedan följer en lista över de mest trafikdrabbade städerna i Norden, rangordnat utifrån genomsnittlig trafikstockningsnivå. Procentsiffran motsvarar den extra tid en genomsnittlig förare spenderar på restid i jämförelse med om resan hade skett en tid på dagen där trafiken flytit fritt. I exempelvis Stockholm spenderar den genomsnittliga bilföraren alltså 29 procent extra bakom ratten, enbart beroende av när han eller hon gör sin resa. Mätperioden är helåret 2015 och siffran i parentes anger placering på listan år 2014.
1. Stockholm, 29% (1)
2. Oslo, 25% (2)
3. Helsingfors, 23% (4)
4. Stavanger, 23% (3)
5. Uppsala, 23% (9)
6. Åbo, 28% (5)
7. Köpenhamn, 21% (7)
8. Århus, 21% (6)
9. Bergen, 20% (8)
10. Göteborg, 20% (10)
11. Odense, 17% (13)
12. Malmö 16% (12)
13. Trondheim, 16% (11)
14. Tammerfors, 13% (13)

Nedan följer en lista över de tio mest trafikdrabbade städerna i Europa, rangordnat utifrån genomsnittlig trafikstockningsnivå. Mätperioden är helåret 2015 och siffran i parentes anger placering på listan år 2014.
1. Moskva 44% (1)
2. Bukarest 43% (3)
3. Sankt Petersburg 40% (2)
4. Warszawa 38% (4)
5. Rom 38% (5)
6. London 38% (6)
7. Marseille 38% (7)
8. Manchester 37% (11)
9. Aten 36% (9)
10. Paris 36% (8)
Etiketter: tomtom

Nyhetsarkiv