Tekniken har kommit längre än jämställdheten

Sverige ses som det fjärde mest jämställda landet i världen, enligt World Economic Forum. Men en studie från Bosch hushållsapparater visar att det nästan är tre gånger så vanligt att kvinnor sköter tvätten i hemmet.

Sverige är det mest jämställda landet i Norden när det kommer till ansvaret över att tvätta i hemmet. Dock är det fortfarande nästan tre gånger vanligare att kvinnor har ansvaret för tvätten i Sverige. I Danmark och Norge ligger siffrorna ännu högre – där det är mer än fyra gånger vanligare att kvinnor är ansvariga över tvätten.

Detta framgår av en undersökning på uppdrag av Bosch hushållsapparater, där de senaste insikterna kring nordiska tvättvanor redovisas. Undersökningen inkluderar 4000 personer i åldrarna 18-74 år; 1000 respondenter från varje land (Sverige, Norge, Danmark och Finland).

– Vi tror att det egentligen är ganska enkelt att förklara. Vi faller lätt tillbaka till gamla könsroller så fort vi är osäkra. Och då mer än hälften av alla svenskar oroar sig över att tvätta sönder ömtåliga plagg, tror vi att detta är en betydande anledning till varför så många fler kvinnor blir tvättgeneraler i svenska hem, säger Maria Ölander, varumärkesansvarig Bosch hushållsapparater Norden.

Många svenskar oroar sig över att förstöra ett ömtåligt plagg genom att tvätta fel. Men med de senaste tvättmaskinerna kan användarna känna sig trygga att tvätta alla plagg, anger Bosch, och berättar att i företagets proffsigaste i-DOS-tvättmaskiner finns tekniker som förenklar inom många olika typer av tidigare svår tvätt, till exempel:
* Helautomatiska tvättprogram som utifrån mängden tvätt, klädernas material och hur smutsig tvätten.
* i-DOS: Doserar exakt rätt mängd tvättmedel som behövs. Behållaren som är integrerad i tvättfacket rymmer flytande tvättmedel upp till 20 tvättar.
* Fläckprogram: Identifierar och (beroende på modell) kan ta bort upp till 16 av de vanligaste fläckarna – exempelvis choklad, gräs och rödvin.
* Fintvätt- och ulltvättprogram: Program för ömtåliga kläder, som enkelt tvättar traditionellt svåra klädesplagg.
* Skjortprogram: Kläderna kommer ut mindre skrynkliga än efter traditionell tvätt, vilket leder till en lättare strykningsprocess.
Etiketter: bosch

Nyhetsarkiv