Världens första cyborg gästar LLB-mässan

Pressmeddelande från Stockholmsmässan:
På Ljud, Ljus och Bildmässan 10-12 maj får besökarna träffa världens första erkända cyborg Neil Harbisson, en människa med både mänskliga- och maskindelar. Neil identifierar sig själv som en cyborg och känner i hela sin kropp och själ att de förenas i cyberteknik, han är teknik.

Neil Harbisson är en brittisk konstnär som föddes helt färgblind. Hans liv förändrades när han bestämde sig för att ha en antenn inopererad i huvudet, vilket möjliggjorde för honom att "höra" färger.

År 2003 startade Neil ett projekt tillsammans med ett par datortekniker och tillsammans fann de möjlighet för människor att uppfatta färger via ljudvågor. De uppfann även en kamerautrustad huvudantenn, en så kallad ”eyeborg”. Neil Harbisson var först ut och opererade in ett chipimplantat i nacken som förmedlar färgtoner via kraniet. I dag har han även en antenn som är förankrad i skallbenet och fungerar som en kamera, Neils tredje öga. På det sättet kan han uppfatta synliga och även osynliga färger, både infraröda och ultravioletta, via ljudvågor.

– Den dagen när jag började drömma i färger, då kände jag verkligen att datorprogrammet och min kropp hade blivit ett. Jag är verkligen en cyborg, sade Neil Harbisson under ett tidigare TED Talk där han berättade om sina erfarenheter.

Neil Harbisson är en av grundarna av Cyborg Foundation, en organisation som främjar användningen av cybernetik som en kroppsdel för att förlänga människans sinnen och perception. Organisationen hjälper även cyborgen att försvara sina rättigheter och främjar cyborgismen som en social och konstnärlig rörelse.

Neil Harbissons föreläsning äger rum på Ljud, Ljus och Bildmässan, tisdag 10 maj kl 11.00 under rubriken ”Life in the age of cyborgs”.

Den 14:e Ljud, Ljus och Bildmässan, Nordens ledande branschmässa för ljud, ljus, bild och medieteknik, kommer i år att samla närmare 100 utställare som tillsammans kommer att fylla hela Stockholmsmässans B-hall den 10-12 maj.

LLB - Branschföreningen Ljud, Ljus och Bild för professionellt bruk - är en organisation för i Sverige verksamma företag som tillhandahåller professionell utrustning och tjänster inom områdena audio, video, ljus-, scen-, konferens- och medieteknik samt musikinstrument och tillbehör.

Mer information på www.llbmassan.se.

Nyhetsarkiv