Det här förstör din köksbänk

Pressmeddelande från Elgiganten:
En bänkskiva tål inte allt. Tar du inte hand om den på rätt sätt kan du förkorta levnadstiden med flera år. Vatten och värme är bänkskivornas värsta fienden. Här är tipsen som får skivan att leva längre.

– Bänkskivan är i de allra flesta fall det värsta som kan gå sönder i ett kök. Det är både dyrt och svårt att byta ut den och leveranstiderna kan vara långa. Därför är det också extra viktigt att ta hand om den, säger Joakim Lindberg, Försäljningschef på Elgiganten som varje år säljer över 15000 bänkskivor i hela Norden.

Bänkskivor i massivt trä tål vatten betydligt sämre än många tror.

– Torka av bänkskivan ordentligt. Ligger det kvarvarande vatten runt diskbänken och spishäll, så kommer bänkskivan så småningom att bli torr och spricka. Då måste den slipas ned och oljas in på nytt. I värsta fall måste hela skivan bytas ut, säger Joakim Lindberg.

Bara bänkskivor av sten tål hög värme. På bänkar av trä, laminat, avonite och till och med kvarts, bör du vara försiktig med varma kastruller.

– Det är lätt att glömma bort sig och dra en varm panna direkt ut på köksbänken och det blir väldigt snabbt brännmärken som är svåra att bli av med. Använd alltid ett underlägg, säger Joakim Lindberg.

De flesta väljer en bänkskiva av laminat, vilket är den tåligaste och mest prisvärda lösningen. Laminatskivor är däremot svåra att reparera om de får skador.

– Laminatskivor tillverkas i många olika färger och storlekar, de är hållbara och lätta att rengöra och därför är de också mest populära. 70 procent av alla bänkskivor vi säljer är av laminat. Resten fördelar sig jämnt mellan kvarts, massivt trä och avonite, säger Joakim Lindberg.

Bänkar av sten appellerar dem som vill ha en mer exklusiv kvalitetskänsla i köket.

– Kvarts och sten tål värme mycket bra. Å andra sidan är de inte lika formbara som annat material och är mer ömtåliga för spänningar på grund av missanpassningar i mått. Det har också begränsningar i maxlängd, säger Joakim Lindberg.

Avonite är ett kompositmaterial som ger en homogen och porfri yta vilket ger hög motståndskraft mot bakterier.

– Allt fler kunder önskar sig lite mer moderna och robusta material. Avonite ligger lite högre i pris, men är väldigt formbart och ger i det närmaste helt skarvfria lösningar. Det ger också möjlighet till en helgjuten diskho. Materialet är lätt att underhålla. Fläckar och repor kan slipas bort och en polering gör bänkytan så gott som ny, säger Joakim Lindberg.

Många väljer bänkar i massivt trä eftersom det ger köket en mer naturligt prägel och dessutom skapar en fin kontrast till blanka ytor. Trä känns behagligt mot händerna och mindre skador går att reparera.

– Träskivor kan slipas ned och bli som "nya" igen. De är också enklare att anpassa till ditt kök. Nackdelen är att de kräver mer underhåll, säger Joakim Lindberg.

Bänkskivor i massivt trä bör oljas in när de börjar se slitna ut. I bruksanvisningen rekommenderar leverantören vilken typ av olja som passar bäst.

– Hur ofta du ska olja in skivan beror på ur mycket du använder den. Det ideella är att olja två till tre gånger per år. Då ser skivan alltid fin ut och det ger ett bra skydd mot vatten, säger Joakim Lindberg.

För att kontrollera om bänkskivan behöver mer olja kan du göra «dropptestet». Droppa en vattendroppe på köksbänken. Om vattendroppen pärlar sig på ytan så är den tillräckligt inoljad. Om droppen däremot flyter ut så bör du stryka på ett lager olja.
Etiketter: elgiganten

Nyhetsarkiv