Smutsig köksfläkt en brandrisk

Pressmeddelande från Elgiganten:
Inte alla är medvetna om att en smutsig köksfläkt utgör en stor brandrisk. Rekommendationen är att fläkten ska rengöras en gång per halvår. En av fem svenskar uppger däremot att det är mer än ett år sedan de senast rengjorde köksfläkten. Fett och smuts i köksfläkten leder till sämre inomhusklimat och förhöjd brandrisk. Köksfläkten bör därför rengöras regelbundet.

– Ett filter fyllt med fett gör att fläkten fungerar betydligt sämre och inte kan göra sitt jobb. Den suger inte upp matos, fett och rök som istället sprider sig i hemmet och försämrar inomhusklimatet och det kommer successivt att börja lukta illa. Du kommer dessutom att behöva städa köket mer, vilket är onödigt, säger Joakim Lindberg, Försäljningschef för vitvaror på Elgiganten.

I en färsk undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Elgiganten, uppger 19 procent av respondenterna att det är mer än ett år sedan man rengjorde köksfläkten. 6 procent uppger att det är mer än två år sedan och 4 procent uppger att de aldrig rengör fläkten.

– Hur ofta fläkten ska rengöras avgörs av hur mycket den används. En tumregel är att man bör rengöra den åtminstone varje halvår, men gärna oftare. Då bör man även rengöra filtret. Är filtret svårt att få helt rent så tyder det på att det börjar bli gammalt och bör bytas ut, säger Joakim Lindberg.

Den mest allvarliga konsekvensen av en dåligt rengjord fläkt är brand. Köket är den vanligaste platsen och spisen den vanligaste brandorsaken i svenska hem. Värmen från bortglömda och överhettade kastruller stiger och smälter fettet i fläkten som sedan droppar ned på spisen och branden är ett faktum.

Det bästa sättet att förhindra brand är därför att regelbundet rengöra både fläkt och filter och att alltid vara i köket när man använder spisen.

För att få bort fett från filtret använd diskmedel eller motsvarande medel som är fettlösande.

– Fyll diskhon med varmt vatten och blanda med diskmedel. Lägg i filtret och låt det ligga över natten. Använd diskborste för att lösa upp så mycket fett som möjligt, säger Joakim Lindberg.

När filtret är relativt rent kan de flesta filter köras i diskmaskinen. Kör filtret ensamt så att fettet inte fastnar på annat som diskas samtidigt.

– Var uppmärksam på att vissa filter endast är tunna tyg- eller gummimattor. Dessa kan inte diskas utan måste bytas ut. Titta gärna i bruksanvisningen om ditt filter tål maskindisk. Innan ett nytt eller rengjort filter placeras i fläkten bör du också rengöra undersidan av fläkten och kanterna mot insidan där filtret ska vara, säger Joakim Lindberg.

Vissa fläktar har ett kolfilter som tar bort lukt och matos. Dessa filter kan inte tvättas, utan bör bytas ut med jämna mellanrum.

– När du ska köpa nytt fett- eller kolfilter bör du ta med det gamla filtret till varuhuset. Då är det lättare att hitta nytt som passar just din modell. I tillägg bör du skriva ned köksfläktens modellnummer, eftersom många filter är ganska lika, men med olika fästanorgningar. Modellnumret hittar man i stort sett alltid på undersidan av fläkten, säger Joakim Lindberg.

När rengjorde du/ni köksfläkten hemma senast?
0–6 månader sedan 59%
7–12 månader sedan 14%
1–2 år sedan 9%
Mer än 2 år sedan 6%
Rengör aldrig köksfläkten 4%
Vet ej/har inte köksfläkt 9%

(Resultatet baseras på svaren från 804 respondenter)
Etiketter: elgiganten

Nyhetsarkiv