Svenskar världsmästare i värmepumpar

Sverige är världsledande på värmepumpar med sina 1,3 miljoner installationer. I det varma vädret steg dessutom försäljningen rejält. Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen ser en ökning med 20 procent för årets tredje kvartal.
Sverige har sedan 80-talet satsat stort på energiinriktad forskning och är det land som har flest värmepumpar i världen per capita. Nästan alla nybyggda villor i Sverige har någon form av pump för värmeproduktion. Vad husägare ofta inte känner till är att värmepumpen kan producera både värme och kyla.

– Värmepump är ett lite missvisande namn. I Thailand kallar man samma anläggning för luftkonditionering. Jag vill helst kalla den för klimatpump eftersom den ger både värme och kyla, säger Stefan Ekvall, produktchef på Elgiganten.
Per Jonasson, VD på Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen, lyfter gärna fram värmepumpens dubbla funktioner.

– Du har luftkonditionering i bilen och på kontoret. Så kommer du hem till villan som du köpt för dyra pengar, och där är det 30 grader varmt och svårt att sova. Med värmepumpen spar du energi på vintern och får ett behagligt inneklimat på sommaren.

Numera har alla luftvärmepumpar både kyl- och värmefunktion och fungerar som klimatanläggning året runt.

– Vi sålde stora mängder bordsfläktar i augusti. Lite onödigt egentligen, för många har redan en AC därhemma utan att känna till det. Bordsfläktarna låter mycket mer och är inte på långt när så effektiva som en värmepump inställd på sval temperatur, säger Ekvall.

Har du en bostad i flera plan ska värmepumpen helst placeras i närheten av en öppen trappa. Då når värmen - eller kylan - ut i hela huset.

– Värmepumpar ger störst effekt i bostäder med öppen planlösning, men fungerar i alla hem. Placera pumpen där familjen tillbringar mest tid, tipsar Stefan Ekvall.
Tidigare installerade många sin värmepump själva. Numera krävs miljöcertifiering enligt certifieringsföretaget Incerts standard.

Det är skärpta miljökrav inom EU som ligger bakom regeländringen. Montören vet också var pumpen ska placeras för att ge bästa effekt.

– En felmonterad värmepump kan läcka miljöfarliga gaser. Det finns även risk att aggregatet går sönder. Om installationen inte är fackmannamässigt utförd gäller självklart inte garantin. Dessutom begår man ett miljöbrott, så därför ska man alltid anlita kompetent fackfolk, avslutar Per Jonasson på Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen.
Etiketter: elgiganten

Nyhetsarkiv