Använder du för mycket tvättmedel?

Elgiganten berättar att överdosering av tvättmedel kan leda till allergier, sur lukt från tvättmaskinen och att kläderna slits snabbare.

– Svenskarna använder för mycket tvättmedel till tvättmaskinen generellt sett. De nya tvättmedlen är väldigt koncentrerade, men många använder ändå lika mycket tvättmedel som de alltid gjort. I tillägg vill många av oss vara på den säkra sidan och häller därför i lite mer än nödvändigt, säger Joakim Lindberg, Försäljningschef för Vitvaror på Elgiganten.

Han säger att kläderna på inget sätt blir renare av att använda för mycket tvättmedel. Tvärt om.

– Det som händer är att tvättmedelsrester blir kvar i kläderna. Det är dessutom inte speciellt miljövänligt att använda mer medel än rekommenderat eftersom det ändå åker ut med sköljvattnet, säger Lindberg.

Majoriteten av svenskarna har så kallat mjukt vatten som innehåller mindre kalk än i andra länder. Ju mindre kalk det är i vattnet desto mindre tvättmedeln behöver man använda.

Lindberg råder människor att följa doseringen på förpackningen och ha det som riktlinje för hur mycket pulver man använder. Ett annat alternativ är att låta tvättmaskinen sköta doseringsjobbet åt dig.

– Många av de nya tvättmaskinerna kommer med lösningar som automatiskt doserar rätt mängd tvättmedel. Färska tal visar att du med tvättmaskinens hjälp kan minska tvättmedelförbrukningen med upp till 30 procent jämfört med att du gjort det själv, säger Joakim Lindberg.
Etiketter: elgiganten

Nyhetsarkiv