Apple Swift med öppen källkod

Pressmeddelande från Apple:
Apple meddelade 3 december att deras programmeringsspråk Swift nu har öppen källkod. När språket har öppen källkod kan mängder av skickliga utvecklare - från apputvecklare till utbildningsinstitutioner och företag - bidra till nya funktioner och optimeringar i Swift samt hjälpa till att anpassa Swift för nya datorplattformar.

Swift presenterades 2014 och är det snabbast växande programmeringsspråket i historien. Det kombinerar prestandan och effektiviteten hos kompilerade språk med enkelheten och den interaktiva aspekten hos populära skriptspråk*. Apple lanserade även webbplatsen Swift.org som innehåller detaljerad information om den öppna Swift-källkoden, bland annat i form av teknisk dokumentation, forum och länkar för hämtning av den öppna Swift-källkoden.

– Nu när Swift har öppen källkod kan hela utvecklarvärlden bidra till programmeringsspråket och hjälpa till att anpassa det till ännu fler plattformar. Swift är så kraftfullt och lättanvänt att det kommer att inspirera en helt ny generation att börja koda, och dagens nyhet innebär att de kan ta sina idéer vart som helst, från mobila enheter till molnet, sade Craig Federighi, Apples vice VD för Software Engineering.

Swift är ett kraftfullt och intuitivt programmeringsspråk som ger utvecklare den frihet och de funktioner de behöver för att skapa nästa generations toppmoderna mjukvara. Swift är lätt att lära och använda, även om du aldrig har kodat förut, och det är det första systemprogrammeringsspråket som är lika uttrycksfullt och roligt som ett skriptspråk. Swift har även utformats för att vara säkert och undanröjer hela kategorier av vanliga programmeringsfel.

Swifts öppna källkod är tillgänglig via GitHub och stöder alla Apples mjukvaruplattformar - iOS, OS X, watchOS och tvOS - samt Linux. Bland de tillgängliga komponenterna finns Swifts Compiler, Debugger, Standard Library, Foundation Libraries, Package Manager och REPL. Swift licensieras under den välkända Apache 2.0-licensen för öppen källkod med ett biblioteksundantag för körtid vilket gör det möjligt för användarna att enkelt bygga in Swift i sin egen mjukvara och portera språket till nya plattformar. Mer information om Swift och tillgång till forum finns på nya Swift.org.

*Baserat på RedMonks rangordning av programmeringsspråk i juni 2015.
Etiketter: apple swift

Nyhetsarkiv