Kassettbandsskatten är otidsenlig

Pressmeddelande från ElektronikBranschen:
I en tid när nästan all musik och video streamas via tjänster som Netflix och Spotify skulle ingen hävda att datorer och surfplattor är särskilt ägnade att kopiera musik och video.

Ändå fastslår en dom i Solna Tingsrätt på onsdagen att det är lagligt att ta ut en straffskatt, så kallad privatkopieringsavgift, eftersom de också kan användas för just detta. Om domen i Solna tingsrätt på onsdagen inte överklagas och ändras är det uppenbart att lagen måste ändras.

Kassettbandsskatten infördes ursprungligen för mer än 40 år sedan som en avgift på kassettband som användes för att kopiera LP-skivor. Den har sedan hängt med in i en tid med datorer, streaming och smarta mobiler. Kassettbanden användes på sin tid nästan uteslutande för att kopiera musik och lagen om privatkopiering säger tydligt att skatten ska tas ut på enheter som är ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Avgiften tas ut på priset i butiken och betalas därmed av konsumenterna.

Det är svårt att hävda att datorer, surfplattor eller för den delen mobiltelefoner är ”särskilt ägnade” för att lagra film och musik. Innehållet i dessa digitala produkter är operativsystem, program och appar samt att det lagrade materialet mest är privata bilder och privata videofilmer. Merparten av all video och musik som konsumeras i dag streamas, vilket innebär att mycket lite eller inget alls i dag kopieras och lagras på själva enheten.

– Domen i Solna Tingsrätt visar på det absurda och otidsenliga i dagens lagstiftning. Lagen skrevs för kassettband och nu använder konsumenterna streaming via Spotify eller Netflix, säger Klas Elm, VD Elektronikbranschen i ett uttalande.

– Konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Vi är gärna med och föreslår hur upphovsrättsinnehavarna kan få ersättning och stöd, men det är nu dags att en gång för alla avskaffa den föråldrade kassettbandsskatten, säger Klas Elm.
Etiketter: elektronikbranschen

Nyhetsarkiv