Åskskydd skyddar prylarna

I Amazonas har de 250 åskdagar per år, i Sverige är det betydligt färre men ändå träffas vårt land av runt 100000 blixtnedslag varje år. Och när blixten slår ner nära våra hus kan våra datorer, mobiltelefoner på laddning och TV-apparater gå sönder av den ökade spänning som plötsligt och utan förvarning finns i uttagen.

Åskskyddet från Schneider Electric sätts i ett vanligt jordat uttag, det har fem vanliga uttag och två USB-uttag och i dessa kopplar man sedan in din tekniska utrustning. Åskskyddet filtrerar bort störningar och så kallade ”spikar”, det vill säga när det plötsligt blir för hög spänning i eluttaget, vilket är det som skadar utrustningen.

Är de tekniska produkterna kopplade till ett åskskydd blir spänningen jämnare vilket ökar livslängden för dem, anger företaget.

På åskskyddet finns en på- och avknapp så att man enkelt kan stänga av alla inkopplade apparater, något som även sparar energi.

Om åskan har slagit ner i åskskyddet kan det vara förbrukat och ska inte användas längre. Man ser det genom att den gröna OK knappen inte längre lyser.
Etiketter: schneider electric

Nyhetsarkiv