12 miljoner britter kan köra på fel sida av vägen

Pressmeddelande från TomTom:
En ny studie från TomTom [TOM2], som undersökte körvanor under sommarsemestern, har visat att nästan 12 miljoner av de 20 miljoner britter som planerar att köra bil i Europa under sommaren kan köra på fel sida av vägen.
Av de 44 % brittiska förare som planerar att köra i Europa i sommar är det 71 % som inte känner till trafikreglerna för Europas mest populära semesterdestinationer.

Här är några av de trafikregler som de brittiska bilförarna inte kände till;
* I Skandinavien är det olagligt att köra utan lyse - även i dagsljus.
* På Cypern är det förbjudet att äta medan man kör. Det är även nolltolerans på att dricka vid ratten – detta inkluderar icke-alkoholhaltiga drycker såsom vatten.
* I vissa spanska städer måste bilarna parkeras på olika sidor av vägen beroende på veckodag.
* I Portugal är det olagligt att transportera cyklar baktill på bilen.
* I Danmark måste du alltid göra en rutinkontroll och titta så att det inte finns sovandes barn under bilen varje gång du ska köra iväg – detta då det tydligen är vanligt att barn leker kurragömma under bilar i Danmark.

Det är inte bara specifika trafikregler som skapar problem för britter när de kör bil i Europa, många medger även att de tidigare haft svårigheter med andra ”trafikkulturer” i olika länder.

De vanligaste problemen är:
* Att inte veta vart och under vilka tider man får parkera på olika platser (27 %).
* Att köra på “fel” sida av vägen (26 %).
* Veta vilken fil som är den bästa att köra i (22 %).
* Hålla rätt hastighet (19 %).
* Svårigheter att förstå vägskyltar (18 %).

– Det finns ett stort antal varierande och komplexa trafikregler över hela världen. TomToms studie visar på att många av semesterförarna i Europa inte alltid är medvetna om trafikregler i de länder som de besöker under semestern. Vi på TomTom försöker att underlätta för förare genom att erbjuda dem vårt sortiment av navigationsutrustning och tjänster. Våra produkter kan hjälpa bilförare med allt ifrån att vara medvetna om hastighetsgränser och köra i rätt körfält, till att vägleda dem till närmaste parkering i en främmande stad, säger Corinne Vigreux, medgrundare och ansvarig för TomToms konsumentprodukter.

TomTom erbjuder en rad produkter för att hjälpa till med sommarkörning inklusive fristående satellitnavigatorer och mobil-appar.

TomToms studie inkluderar 10000 förare från Europa.
Etiketter: tomtom

Nyhetsarkiv