Musik påverkar våra smaklökar

Pressmeddelande från Sony:
Forskning av den experimentella psykologen Charles Spence vid Oxford University, visar att kombinationen mat och ljud kan påverka vårt smaksinne. Spence testade att "krydda" sin mat med musik från samma land och det visade sig att den franska maträtten smakade bättre med ett ackompanjemang av franskt dragspel. Medan pastarätten blev godare med en opera av Puccini i högtalarna. Samma resultat gällde även för tysk, spansk och grekisk mat.

Sony lanserade nyligen ljudtekniken multi-room, vilket är ett system där flera högtalare i olika rum kan kopplas samman trådlöst. Det går sedan att välja om samma eller olika musik ska spelas upp i rummen. På så sätt är det möjligt att göra sitt eget smakexperiment i hemmet.

– Sonys nya teknik multi-room gör det möjligt för personer att ta sin mat och dryck från rum till rum och uppleva hur förändringar i atmosfär och musik verkligen kan förändra smaken, säger Charles Spence.

Forskningen visade även:
* Klassisk musik bidrar till att vin och andra drycker smakar mer exklusivt.
* Långsam musik kan göra att eftersmaken varar längre. Medan mer upptempo-musik gör att smaken försvinner snabbare.
* Ju mer du gillar musiken, desto mer gillar du vad du äter – vad vi tycker om musiken överförs till vad vi tycker om mat och dryck.
* Mycket tyder på att ljudet av piano fungerar bra tillsammans med björnbär, aprikos och hallon – förmodligen på grund av dess sötma.
* Även vardagliga ljud runtomkring kan påverka matupplevelsen – exempelvis ljud som uppstår när man äter mat. Om ett krispigt ljud förstärks upplevs maten fräschare.
Etiketter: sony

Nyhetsarkiv