Ny version av flaggskeppet

Ricoh lanserar ny version av flaggskeppsmodellen, Pentax K-3. Den nya modellen får beteckningen K-3 II och är förbättrad på en rad punkter, och har också en del intressanta nyheter, som till exempel inbyggd GPS, förbättrad bildstabilisering och en ny bildförbättringsteknik ”Pixel Shift Resolution System”.

– Vår mest populära och topptestade kamera någonsin, blir ännu bättre, säger Helge Rose, Nordic Product Specialist hos Focus Nordic, nordens största fotodistributör.

Pentax K-3 II har en 24 megapixel CMOS-sensor och Pentax anti-moaré funktion istället för anti-aliasing filter. Detta i kombination med Prime III bildprocessorn (samma som i 645Z), skall säkerställa att man får ut maximal bildprestanda ur sensorn.

Med funktionen Pixel Shift Resolution System tar kameran fyra bilder i snabb följd, där sensorn flyttas en pixel per bild. Bilderna läggs sedan ihop och skillnaden blir att varje pixel har full färginformation istället för bara för en färg som med konventionell teknik. Resultatet blir bilder som är mer färgkorrekta, och därmed högre bildkvalitet, anger företaget, och berättar att tekniken är möjlig tack vare att Pentax har bildstabiliseringen inbyggd i kamerahuset till skillnad från många andra tillverkare. Man utnyttjar helt enkelt sensorns rörlighet till fler funktioner än bildstabilisering.

Redan tidigare Pentax-modeller har varit mycket bra på att fotografera himlavalvet, tack vare sin ”Astro Tracer-funktion” men har då krävt en lös GPS-modul. Nu finns funktionen för första gången inbyggd i kameran och livet blir genast lättare för de som med lång exponeringstid vill fotografera stjärnor, planeter och andra himlakroppar som rör sig i förhållande till jorden. Kameran räknar ut vilken rörelse som krävs och sensorn justeras efter det automatisk. Man uppnår på detta sätt skarpa bilder utan släpeffekter på till exempel månen, planeter eller stjärnor som rört sig under exponeringstiden, enligt företaget.

Alla de funktioner som gjort K-3 populär, och som gjort att kameran vunnit massor av tester, som till exempel väderskydd, snabb serietagning, ISO upp till 51200, LCD med 1037000 bildpunkter samt dubbla kortplatser, finns kvar.

Produktnyhetsarkiv