Säker lina till molntjänster

Pressmeddelande från Microsoft:
Molntjänster är en het trend bland svenska företag och organisationer, men att kommunikationen med tjänsterna går via det publika internet kan vara ett hinder. Telia är först ut i Sverige med lösningen Microsoft Azure ExpressRoute, som erbjuder företagskunder en snabb och säker kommunikationsväg via egna nät till molnplattformen Azure. Det innebär att fler verksamheter kan satsa på molntjänster och realisera fördelarna i form av lägre kostnader, ökad skalbarhet och flexibilitet samt minskad miljöpåverkan från IT-driften.

Telia levererar kommunikationsplattformar för datatrafik och telefoni till flera av landets ledande företag och organisationer inom offentlig sektor. Många av dessa verksamheter satsar nu på molntjänster men ställer samtidigt höga krav på kommunikationen, något vägen via publika internet kan ha svårt att möta. Därför erbjuder Telia tjänsten Cloud Connect, som innebär att all trafik till och från de molntjänster kunderna använder sker i Telias nät. Med ExpressRoute lanseras en del i Cloud Connect som är speciellt utvecklad för trafiken mellan kundernas datorhallar och Microsofts molnplattform Azure.

– Att kunna erbjuda avtal som garanterar säker kommunikation mellan företagens datorhallar och molntjänster efterfrågas av många kunder. Med ExpressRoute kan vi erbjuda det till våra företagskunder som redan använder Microsofts molnplattform Azure eller som står i startgroparna för en molnsatsning, säger Mats Hellman, chef för företagslösningar på Telia.

Bilia ligger i täten
Många företag ser nyttan med att kunna utöka sin serverhall med molntjänster på ett sömlöst sätt. Ett av de som redan är igång är Bilia som idag har byggt en lösning för disaster recovery i Azure.

– Äntligen kommer en lösning som möter de krav vi har för att kunna utöka vår användning av molntjänster. Det finns stora vinster för oss att lägga mer datakraft i molnet istället för att ha eget. Vi är redan stora användare av Azure och när nu Telia ger garantier om uppkoppling och svarstider med Azure ExpressRoute kan vi flytta både applikationer som är stora och som är känsliga till molnet. Vi kan känna oss trygga i att lägga ännu mer i Azure, säger Patrick Olsson som är CTO på Bilia.

Hos Microsoft är förväntningarna stora över att ExpressRoute nu är tillgängligt i Sverige efter lång tid av förfrågningar från kunder.

– Potentialen är enorm och vi är glada att Telia ser samma möjligheter och nu lanserar Azure ExpressRoute. En snabb och tillförlitlig anslutning till Azure är lämplig för många scenarier. De som kräver flytt av stora mängder information, för hybrida scenarion där delar körs lokalt och delar i Azure och inte minst när pålitlig disaster recovery är ett krav, säger Andes Wendt, affärsområdesansvarig för molntjänster på Microsoft Sverige.
Etiketter: microsoft telia bilia

Nyhetsarkiv