Moores lag firar 50 år

Pressmeddelande från Intel:
Den 19 april firade Moores lag femtio år. Moores lag härstammar från 1965, då Intels medgrundare Gordon Moore, i en tidskrift förutsade elektronikutvecklingen genom att spå att antalet transistorer per krets skulle fördubblas årligen under det kommande decenniet. Tio år senare reviderade han fördubblingstiden i lagen­ till två år.

Tre år innan han var med och grundade Intel, gjorde Gordon Moore iakttagelsen att transistorer - mikroprocessorns och den digitala erans fundamentala byggstenar - skulle minska i kostnad och öka sin prestanda exponentiellt. Han visste inte då att han hade kommit på en världsförändrande idé som kom att bli känd som "Moores lag" och som skulle driva den teknologiska förändringen under resten av århundradet. Nedan redogörs för några exempel på vad Moores lag skulle tillämpas inom andra områden.

Bilar:
* Om bilars bensinkonsumtion förbättrades enligt samma princip skulle du utan problem kunna köra en bil för resten av livet på enda bensintank.
* I den takt transistorer har krympt skulle en bil vara lika stor som en myra. Reservdäcken skulle få plats i en ficka.

Byggbranschen:
* Om en skyskrapa sjönk i pris i takt med Moores lag, skulle man kunna köpa en för mindre än vad en PC kostar idag. Och om skyskrapan växte på höjden i takt med Moores lag skulle den vara 35 gånger högre än Mount Everest.
* Om huspriserna sjönk i samma takt som transistorer, skulle man kunna köpa ett hus för priset av en liten bit godis.

Flygresor:
* Apollos rymdprogram som gick ut på att placera människor på månen kostade 25 miljarder dollar. Om priserna hade sjunkit i samma takt som Moores lag, skulle det programmet idag kosta ungefär lika mycket som ett mindre privatflygplan.
* Resan till månen år 1969 tog tre dagar, men om Moores lag kunde användas på rymdresor skulle den resan idag bara ta en minut.
* En flygning mellan Nya Zealand och New York skulle vara över innan man ens hunnit knäppa fast säkerhetsbältet.

Många apparater som används dagligen idag drivs av mikroprocessorer som är gjorda av transistorer. I takt med att dessa apparater kraftigt sjunkit i kostnad och samtidigt ökat i prestanda och energieffektivitet, har de tack vare Moores lag blivit oumbärliga delar av våra liv. Telefoner och klockor har blivit smarta, och bilar har blivit rullande datorer.

Om en Intel-baserad smartphone hade byggts på teknologi från 1971 hade enbart telefonens mikroprocessor upptagit en parkeringsplats.

Jämfört med Intels första mikroprocessor, Intel 4004, hade dagens 14 nm-processorer levererat 3500 gånger högre prestanda och varit 90000 gånger mer effektiv och till en 1/60000-dels kostnad.

Moores lag är en eftersträvan, inte en naturlag. Den görs möjlig av en armé av människor som utmanar de grundläggande fysiklagarna. Idag tillverkar Intels fabriker över 10 miljarder transistorer varje sekund som driver de fantastiska apparaterna som tjänar människor över hela världen.

De första semikonduktor-transistorerna var lika stora som ett suddgummi som sitter i slutet av en penna. Som ett resultat av Moores lag kan fler än sex miljoner av dagens trigate-transistorer få plats i punkttecknet i slutet av den här meningen.

Dagens transistorer är inte synliga för ögat. För att se en enda transistor måste du förstora ett normalt chip till storleken av ett hus.

Moores lag fortsätter att förändra inte bara teknologi-industrin men även världen. Unga skapare, ivriga uppfinnare, uppåtsträvande forskare och doktorer och otaliga andra kommer fortsätta att slå världen med häpnad med idéer och genombrott som vi inte ens kan föreställa oss idag.
Etiketter: intel

Nyhetsarkiv