Elefantövervakning i tyskt zoo

Pressmeddelande från Mobotix:
Kamerasystem från Mobotix övervakar dygnet runt en ny, 8000 m2 stor elefantanläggning i tyska Opel Zoo. Mobotix innovativa teknologi gör det möjligt att övervaka anläggningen från alla vinklar och låter zoopersonalen komma ännu närmare de stora djuren.

De enorma inhägnaderna i Opel Zoo i tyska Kronberg är hem åt cirka 1500 djur fördelade på 27 hektar land. Fler än 200 djurarter finns representerade i parken, bland annat den afrikanska elefanten, som är en av parkens populäraste attraktioner.

2013 flyttade elefanterna in i parkens hittills mest ambitiösa anläggning. Med sina 8000 kvadratmeter fördelade på en stor innergård, rymliga bås och flera utomhusområden har anläggningens fyra snabelförsedda invånare möjlighet både att vara tillsammans, men också att dra sig tillbaka och vara för sig själva när de känner för det.

I konstruktionen av anläggningen har både elefanternas trivsel och områdets säkerhet varit högprioriterade, och då spelar övervakning en avgörande roll:

– Det är mycket viktigt att vi hela tiden vet precis var varje elefant befinner sig, vilka portar som är öppna och vilka som ska vara låsta, säger Thomas Kauffels, direktör på Opel Zoo.

Planen var från början att installera en mängd kameror med vrid- och lutningsfunktion i elefantanläggningen, men tillsammans med installationspartnern Encom Consulting kom Opel Zoo fram till att det inte var en optimal lösning; det skulle kräva ett större antal kameror utan samma övervakningskvalitet.
Valet föll därför på kamerasystem från Mobotix. Tack vare verksamhetens innovativa teknologi övervakas nu anläggningens alla vinklar och vrår både natt och dag – trots att de köpte in färre kameror än planerat.

Tillsammans med Encom Consulting beslutade Opel Zoo att installera Mobotix FlexMount och AllroundDual-kameror hos elefanterna.
Elefantanläggningen har en rund korridor som kan vara svår att övervaka, men med Mobotix FlexMount-kameror övervakas de snirkliga gångarna utan problem.
FlexMount är ett flexibelt kamerasystem med två halvklotsformade linser som är kopplade till samma kamerahus via en två meter lång kabel. Eftersom tvillingsensorerna kan placeras oberoende av varandra kan kameran på så vis ”titta runt hörn”. Det innebär att djurskötarna alltid vet om en elefant befinner sig i en intilliggande korridor innan de går in.

Med FlexMount-kamerorna behövs bara tre kameror för att överblicka de sammanlagt tolv olika vinklarna som krävs för att övervaka hela korridorområdet.
Varje sensormodul består av både dag- och nattlins, och kameran växlar automatiskt till den modul som bäst passar ljusnivån. Det innebär att zooarbetarna alltid får bästa möjliga bilder av djuren, dygnet runt.
Etiketter: mobotix

Nyhetsarkiv