BCI #1 2015: Comeback för laptops


Pressmeddelande från ElektronikBranschen:
Årets första ButiksChefsIndex visar att framtidstron är fortsatt stark i branschen. Visserligen var butikscheferna ännu mer optimistiska inför framtiden strax före jul, med det kanske är rimligt. Siffrorna i denna BCI motsvarar de förväntningar som framkom precis för ett år sedan. Jag trodde att vi redan i slutet av förra året skulle nå positiva förändringstal, men det gjorde vi inte riktigt. Årets första kvartal visar också en nästan oförändrad försäljningstakt jämfört med 2014. Man kan säga att försäljningen är stabil.

7 av 10 butikschefer uppger att de upplever ett positivt försäljningsläge i sin butik. 32 procent säger att försäljningen i butiken är mycket god eller god och 40 procent av butikscheferna är försiktigt positiva.

Inför framtiden, det vill säga kommande halvår, anger 84 procent av butikscheferna att de är positiva till försäljningsutvecklingen i sin butik. Hälften tror att försäljningen blir något bättre än i fjol och var tredje är ytterligare mer positiva.

I detta ButiksChefsIndex är även mars månads Snabbindex inkluderad. Den totala försäljningen under årets första tre månader var 2,8 procent lägre än motsvarande period 2014. Mobiltelefoner, som står för en betydande del av värdet, fortsätter att öka. Detta trots de senaste årens stora försäljning. Och trenden att svenskarna byter sina mindre TV-skärmar mot 55-tummare eller större bara förstärks. 13 procent fler stora skärmar har sålts under året jämfört med första kvartalet 2014.

På IT-sidan kan man konstatera att surfplattor tappar jämfört med förra årets fina säljsiffror. Både laptops och stationära datorer gör come-back och säljer bättre än under förra årets första kvartal.

Klas Elm, VD ElektronikBranschen

Läs hela BCI #1 2015 och Snabbindex mars 2015 här.
 

Nyhetsarkiv