"State of the Internet"-rapporten för Q4 2014

Pressmeddelande från Akamai:
Akamai Technologies, den globala ledaren inom content delivery-nätverkstjänster (CDN), publicerar i dag sin rapport "State of the Internet" för fjärde kvartalet 2014.
Rapporten baseras på data från Akamais Intelligent Platform, och ger insikt i globala och lokala nyckeltal för bland annat uppkopplingshastighet, bredbandsutbredning, "4K Readiness", utbredning av IPv6 samt statistik kring riktade attacker- och nya säkerhetshot.

Svenska och Nordiska nyckeltal från Akamais senaste State of the Internet-rapport:

Genomsnittliga uppkopplingshastigheter
I Europa står Sverige för de högsta genomsnittliga uppkopplingshastigheterna med 14.6 Mbps under det fjärde kvartalet. Det är en ökning med 3,5 procent jämfört med föregående kvartal. Efter tre raka kvartal i toppen föll Schweiz till en andraplats med sina 14.5 Mbps.

Norge, Danmark och Finland rapporterade alla genomsnittliga uppkopplingshastigheter över 10 Mbps under kvartalet och klarar sig därmed över gränsen för så kallat ”High Broadband”.

I Sverige och Finland ökade den genomsnittliga uppkopplingshastigheten med hela 30 procent sedan fjärde kvartalet 2013.

Bredbandsutbredning och mobil uppkoppling
I både Sverige och Danmark nådde 97 procent av mobila bredbandsuppkopplingar hastigheter på över 4 Mbps.

"4K Readiness"
Akamai mäter även hur väl ett lands uppkoppling möter kraven från 4K eller Ultra-HD, som kräver bitrates på över 10 Mbps. Under Q4 var Sverige är mest redo för 4K, med en "4K-readiness"-gradering på 31 procent, tätt följt av Schweiz och Nederländerna (båda på 30 procent).

Attacker och Säkerhet
Under det fjärde kvartalet observerade Akamai attacker från 199 unika länder/regioner. Kina står för 41 procent av attack-trafiken, mer än tre gånger så mycket som från USA (13 procent). Under detta kvartal kom även Tyskland in på top-10 listan över länder varifrån attack-trafik härstammar (1,8 procent). Rapporten visar även en ökning med mer än 20 procent vad gäller DDOS-attacker.

Utöver observationer över attacker ger State of the Internet Report insikter, som baseras på kunders rapporter om Ddos-attacker. Kunderna rapporterade 327 attacker under det fjärde kvartalet 2014, en ökning med över 20 procent från det tredje kvartalet.

Om Akamai State of the Internet Report
Varje kvartal publicerar Akamai “State of the Internet”-rapporten. Rapporten samlar data från hela Akamais plattform om attack-trafik, bredbandsutbredning, mobiluppkoppling och andra relevanta ämnen gällande Internet och dess användning, tillsammans med trender som visar sig i denna data över tid.
Etiketter: akamai

Nyhetsarkiv