50 miljoner pixlar

Canon har lanserat EOS 5DS och EOS 5DS R, som kameror som bryter ny mark för 35 mm-sensorer och har den högsta upplösningen någonsin i en fullformatssensor – 50 megapixlar.

Den höga upplösningen innebär att tre fotograferingsmetoder för beskärning direkt i kameran kan hanteras – 1:1, 1.3x och 1.6x. Beskärningen visas i sökaren för att underlätta kompositionen. Kameran levererar stillbilder med 30 megapixlar i 1.3x beskärningsläget och med 19 megapixlar i 1.6x.

De båda kamerorna har Dual Digic 6-bildprocessorer för att ge den snabba prestanda och svarsvillighet som krävs för att leverera förstklassiga bilder med exceptionell färgåtergivning. Båda processorerna hanterar mycket stora mängder bilddata från 50 megapixelssensorn, reducerar bildbruset och möjliggör fotografering med 5 bilder per sekund, anger Canon. Båda kamerorna kan filma i Full HD (1920x1080 pixlar) och har mikrofoningång, men saknar hörlursuttag  – som finns på Canon EOS 5D Mark III.

Kamerorna har 61-punkters autofokussystem med 41 korssensorer och bibehåller fokus på rörliga objekt via EOS iTR-autofokusteknik (Intelligent Tracking and Recognition) för att spåra både ansikten och färg. Canons nya kontrollsystem för spegelvibration skall reducera oskärpa och använder kammar som styr kamerornas spegel uppåt och nedåt på ett kontrollerat sätt, för att undvika plötsliga stopp och dämpa avtryckarljudet.

EOS 5DS och EOS 5DS R har dessutom en RGB+IR-mätningssensor på 150000 pixlar med flimmeravkänning. Bilderna anges bli konsekventa och korrekt exponerade i olika ljusförhållanden, inklusive i fluorescerande ljus.

Sökaren täcker 100 procent och har elektronisk information för att underlätta bildkompositionen, och kan anpassas efter den stil fotografen föredrar. Den 3,2 tum stora Clear View II LCD-skärmen är antireflekterande och anges minimera reflexer och ljusslöjor. Den nya anpassningsbara snabbkontrollskärmen skall ge en lättåtkomlig visning för de mest använda funktionerna. Ikonernas typ, storlek och placering kan anpassas efter fotografens önskemål eller tagningstillfälle.

Kamerahuset av magnesiumlegering skall klara tuffa väderförhållanden.
Canon anger att EOS 5DS R är framtagen för allra bästa bildkvalitet, medan EOS 5DS R är utrustad med ett low-pass cancellation-filter för att säkerställa skarpast möjliga resultat. Filtret anges producera en enastående detaljrikedom som passar när inget annat än den absolut maximala detaljnivån duger.

Canon har även lanserat EF 11-24mm f/4L USM, som världens vidaste, raktecknande vidvinkelzoom. Det robusta och tåliga objektivet har nydesignad optisk uppbyggnad, med tre asfäriska linser, inklusive ett asfäriskt grundelement, som skall maximera bildkvaliteten och leverera minimal distorsion.

Det nya objektivet finns på marknaden nu och de två 50 megapixelkamerorna kommer i juni.

Etiketter: canon

Produktnyhetsarkiv