Bärbar Mac i ny tappning

Apple presenterade den 9 mars nya MacBook, och anger att varje komponent i nya MacBook har utformats med största omsorg för att skapa en Mac som väger mindre än 1 kg och är 13,1 mm tunn.

MacBook har en 12-tums Retinaskärm som är den tunnaste någonsin på en Mac, ett Apple-designat tangentbord i full storlek som är avsevärt tunnare och anges reagera otroligt snabbt, den nya Force Touch-styrplattan som skall ge nya interaktiva möjligheter på Mac, samt en kompakt USB-C-port för dataöverföring, videoutsignal och laddning i en enda kontakt. Och för första gången finns MacBook i tre aluminiumfinishar – guld, silver och rymdgrå.

– Med nya MacBook har Apple återuppfunnit den bärbara datorn, och vikten på under 1 kg och tjockleken på 13,1 mm gör den till den tunnaste och lättaste Mac-datorn någonsin. Bakom varje komponent i MacBook döljer sig en ny innovation. Från den fläktlösa designen, den supertunna Retina-skärmen och tangentbordet i full storlek som är 34 procent tunnare, till den helt nya Force Touch-styrplattan, den mångsidiga USB-C-porten och det banbrytande terrassbatteriet – nya MacBook är framtiden för bärbara datorer, säger Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing.

Nya MacBook är hela 24 procent tunnare än 11-tums MacBook Air och har ett unibody-hölje med inbyggda Wi-Fi-antenner, en Apple-logotyp i polerat rostfritt stål på ovansidan och är den första MacBook-datorn som har ett hölje tillverkat helt i metall, berättar Apple.

Retina-skärmen på nya MacBook är 0,88 mm tjock och är den tunnaste skärmen någonsin på en Mac, och den anges vara otroligt strömsnål – den använder 30 procent mindre energi än Retina-skärmarna på befintliga bärbara Mac-datorer samtidigt som den levererar samma ljusstyrka. Upplösningen är 2304 x 1440 pixlar.

Den nya styrplattan har inbyggda tryckkänsliga sensorer så att man kan klicka var som helst, och haptisk återkoppling för en responsiv och enhetlig känsla. Man kan anpassa styrplattans funktion genom att justera hur mycket tryck som behövs för att varje klick ska registreras. Force Touch-styrplattan möjliggör också en ny funktion kallad Force Click, ett klick som följs av ett kraftigare tryck, för att till exempel ta fram definitionen av ett ord, få en snabb överblick av en karta eller ta en snabb förhandstitt på en fil.

Nya MacBook har inga rörliga delar och har från grunden designats för att vara den första fläktlösa Mac-datorn, med femte generationen Intel Core M-processor som endast förbrukar 5 watt och Intel HD Graphics 5300. Nya MacBook har ett terrassbatteri som är indelat i individuella lager och är precist utformat för att passa det rundade höljet på MacBook. Tack vare det har nya MacBook 35 procent mer batterikapacitet än vad som hade varit möjligt med traditionella battericeller och ger en batterikapacitet som innebär att man kan surfa trådlöst i upp till 9 timmar och få upp till 10 timmars filmuppspelning i iTunesm, anger företaget.

Nya MacBook börjar säljas fredagen den 10 april på Apple Online Store, i Apple Store-butiker och hos utvalda auktoriserade Apple-återförsäljare. MacBook finns med upp till 1,2GHz dubbelkärnig Intel Core M-processor (med Turbo Boost-hastigheter på upp till 2,6GHz), 8GB minne, 512GB flashlagring och Intel HD Graphics 5300.
Etiketter: apple mac

Produktnyhetsarkiv