Vanligt med kränkningar inom spelvärlden

Pressmeddelande från Friends:
Var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar på nätet och i sociala medier. Förra året var Facebook den digitala plattform där flest blev utsatta, men i år är KiK och spelvärlden de platser där flest unga blir nätmobbade. Det visar Friends Nätrapport 2015 som tagits fram i samarbete med Symantec och HP.

I Friends Nätrapport som publiceras för tredje året i rad har 1041 barn och unga i åldern 10-16 år svarat på frågor från TNS SIFO. Rapporten visar att var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar i sociala medier och sex procent uppger att de är nätmobbade, det motsvarar 1-2 elever i varje klass.

– För att få stopp på nätkränkningarna måste vi börja visa civilkurage på nätet och våga säga ifrån när folk blir kränkta. Från politiskt håll anser vi även att det borde satsas nationellt på den här frågan genom kunskapshöjande insatser i skolor, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.

Vilka plattformar kränkningarna sker på har ändrats och de som sticker ut i år är chattapplikationen KiK samt spelvärlden där stora spel som Minecraft, World of Warcraft och Counter Strike nämns av de som blivit utsatta. Det finns en tydlig skillnad mellan nätkränkningar av pojkar och flickor där flickor främst utsätts för kränkningar i sociala medier, medan flest killar kränks i spelvärlden. Många gånger handlar det om en riktigt grov jargong där unga tex får höra att de spelar dåligt och borde ta livet av sig.

– Vi anser att spelutvecklarna bör ta ett större ansvar för sina plattformar tex genom att ha tydliga regler om vilken ton som gäller i forumen. Vuxna generellt behöver även större kunskap i frågan, om vuxna har dålig koll på sociala medier så kan man säga att kunskapen om spelvärlden är minimal. Det gör kränkningar inom spelvärlden till något av ett dolt problem, säger Lars Arrhenius.

Av de som blivit utsatta för nätkränkningar väljer drygt hälften att prata med en vuxen hemma om det som hänt. Rapporten visar att flickor är mer benägna att prata med en förälder eller en kompis om vad som hänt medan var femte kille inte berättar för någon. I princip ingen (0,5 %) valde att polisanmäla händelsen, trots att nätkränkningar kan vara ett allvarligt brott.

– Som förälder är det viktigt att visa intresse för de sociala medier eller spel som ens barn använder och lära dem hur de bäst skyddar sin digitala identitet. Det gör barnen mer försiktiga och benägna att prata med dig om de har blivit utsatta för nätkränkningar, säger Carolina Schattauer Ramnö, PR-ansvarig Symantec.

Rapporten i siffror
* Var tredje ung har blivit utsatt för nätkränkningar.
* Sex procent är nätmobbade. Det motsvarar 1-2 per klass.
* Killar utsätts oftast för kränkningar i spelvärlden.
* Tjejer utsätts oftast på Instagram.
* Endast 0,5 % av de som utsatts polisanmälde.

Trygghetstips
1. Visa intresse för barn och ungas liv på nätet.
2. Var en positiv förebild.
3. Erbjud ditt stöd och visa att du finns där om någonting händer.
4. Använd anmälningsfunktioner som finns i forum.
5. Polisanmäl vid grova kränkningar.

Om Friends
Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. Organisationen utbildar och stödjer skolor och idrottsföreningar i hela landet. Friends vision är ett samhälle där barn och unga växer upp i trygghet och jämlikhet.
Etiketter: symantec hp friends

Nyhetsarkiv