Adobe Photoshop fyller 25 år

Pressmeddelande från Adobe:
Den 19 februari 1990 kom den första versionen av Adobe Photoshop ut på marknaden. Och även fast få människor tänker på det, har Adobe Photoshop varit en del av de flesta svenskars vardag det senaste kvartsseklet.

Allt från mjölkkartongens design, loggan på din T-shirt, foton i tidningen, appen på din telefon, reklamen på bussen, TV-grafik och mönstret på dina sängkläder har sannolikt passerat genom världens mest använda bildredigeringsprogram.

– Photoshop är främst ett verktyg för fotografer, grafiker och andra kreativa personer som vill få ut det mesta av sina bilder. Men resultaten av den kreativa användningen av programmet innebär att vi ser Photoshop-möjligheter överallt i vår vardag. Vi använder till och med programnamnet som ett verb. I dag talar vi alla om att photoshoppa en bild när du vill förändra och förbättra den, säger Jes Schyum, nordisk kommunikationschef på Adobe.

När Photoshop först kom ut 1990 var ambitionen att sälja 500 program i månaden, vilket skulle visa sig vara en blygsam målsättning. I dag har Photoshop tiotals miljoner användare över hela världen, och tiotusentals tillkommer varje månad.
Adobe ligger, efter 25 år på fototoppen, inte på latsidan, utan har ett stort antal utvecklare som är helt fokuserade på att skapa innovativa funktioner. På Adobe MAX Creative-konferensen i oktober 2014 lanserade Adobe exempelvis flera helt nya verktyg för att ta bort exempelvis dimma och dis från vardagsbilder.

Photoshop har även givit upphov till en hel familj av andra Adobe-program. Inte bara Adobe Photoshop Elements och Adobe Photoshop Lightroom, till Mac och PC, utan även olika appar för smartphones och surfplattor. Familjeöverhuvudet kallas i dag Adobe Photoshop CC och är en del av Adobe Creative Cloud.

För att fira milstolpen kommer Adobe att hedra 25 av de mest kreativa bildkonstnärerna under 25 som använder Photoshop. Man kan delta genom att ladda upp sitt projekt på Behance – världens största sociala nätverk för kreativa och använda taggen #Ps25Under25. Under de kommande månaderna väljer Adobe ut olika kreativa som får ta över Photoshops Instagramkonto (@Photoshop) i två veckor.

Jennifer in Paradise
Ovan syns den första Photoshoppade bilden någonsin. Bilden togs av programmets uppfinnare Thomas Knoll. Bilden föreställer hans hustru Jennifer och användes som ett testfoto för att visa programmets funktioner. På bilden var Jennifer inte ännu Thomas fru, utan Thomas friade kort efter att fotot redigerats färdigt.
Etiketter: adobe

Nyhetsarkiv