SES Astra lanserar en ny Ultra HD kanal via satellit

Pressmeddelande från SES:
Idag startar SES sändningar free-to-air i Ultra HD via satellit i Skandinavien. Det är första gången som en Ultra HD kanal sänds med det nya formatet i Skandinavien*.

Kanalen heter "Astra Ultra HD Demo" och består av 15 minuter premiuminnehåll, riktat i första hand till TV-handlare så att de kan visa Ultra HD via satellit i butik. Filmsekvenserna är en mix av stadsmiljöer, natur och sport så att tittaren ska kunna få en rättvis bild av hur en Ultra HD sändning (och mottagning) kan vara när den är som absolut bäst. Innehållet är exklusivt producerat för Astra-kanalen av de amerikanska renommerade 4K/Ultra HD specialisterna, Katie och Jacob Schwarz.

– Testfasen av Ultra HD är över och tekniken finns nu ute på marknaden. Det finns Ultra HD skärmar i butik som nu kan ta emot Ultra HD innehåll via satellit. Vi är stolta och glada över vår nya Astra-demokanal på 5 grader öst som lanseras speciellt med tanke på att butiker runt om i landet ska kunna visa denna fantastiskt höga bildkvalitet på de nya TV skärmarna, säger Håkan Sjödin, VD på SES Astra AB.

Den nya kanalen premiärvisas idag på branschseminariet Spelplanen på Hotell Rival i Stockholm. Astra-kanalen kommer att visas på Samsungs nya Curved SUHD-TV som presenterades på CES 2015, världens största elektronikmässa, i Las Vegas för en månad sedan.

– Spelplanen blir första tillfället som Samsung visar sina nya SUHD-TV i Sverige. De nya modellerna med 10-bitarspaneler har större färg- och kontrastomfång än våra tidigare UHD-modeller. Tillsammans med SES nya demomaterial på Astra-kanalen ger det en verkligt imponerande bildkvalitet, säger Magnus Nilsson, teknisk produktchef på Samsung.

*Astra demokanalen sänds på satelliten SES-5 på 5 grader öst och tas enklast emot med en Ultra HD skärm med en inbyggd HEVC-dekoder. Innehållet kommer att sändas med en upplösning av 3840 x 2160 pixlar, 50 bilder per sekund och med ett färgdjup på 10 bitar. Institutet Fraunhaufer Heinrich Hertz har gjort HEVC-kodningen av materialet och upplänkning hanteras från Kaknästornet i Stockholm.

High Effficiency Video Coding (HEVC) är den nya, standardiserade komprimeringsmetod som förväntas bli dubbelt så effektiv som MPEG 4. HEVC används för Ultra HD sändningar både via satellit och på internet. Med MPEG-4 hade det krävts en datahastighet på minst 50 Mbit/s för att ge samma tekniska kvalitet.

TV-kanalen kan tas emot med en vanlig parabol riktad mot 5 grader öst. Satellitsignalen kan tas emot direkt med en Ultra HD TV med inbyggd HEVC-dekoder och satellitmottagare (DVB-S2). En separat digitalbox behövs inte.
Etiketter: ses astra

Nyhetsarkiv