Svenskars handskrift – på väg att försvinna

Pressmeddelande från Samsung:
Svenskar kommunicerar i allt mindre utsträckning analogt i form av det handskrivna ordet. Hälften av alla svenskar uppger att de aldrig skriver ett handskrivet brev eller kort för att kommunicera med vänner och familj, visar en undersökning genomförd av Samsung och IPSOS Mori. Traditionen av att skicka ett handskrivet vykort lever kvar, men var åttonde svensk uppger att de aldrig eller mindre än varje månad skriver ett vykort för att hålla kontakten med sina vänner. Samtidigt förs det en ständig debatt i Norden kring handskriftens betydelse för inlärning och vad en digitalisering innebär för handskriftens framtid.

Vad innebär det att vi skriver allt mindre för hand, och finns det sätt som kan föra den analoga skriften och de digitala kommunikationsmedlen närmare varandra?
Hans Presto, lärare och kalligraf, har publicerat uppsatsen ”Handskrivning på 2000-talet – Barns handskrivande i en digitaliserad värld” och har sedan länge brunnit för det skrivna ordet.

– Pennan är ett mycket viktigt uttrycksmedel. Det är enklare att lära sig nya saker om man kan skriva, skissa och klottra med en penna under tiden. Så därför är det tråkigt att man ägnar så lite tid i skolan åt att lära våra barn att skriva för hand. Det kommer förstås leda till att nästa generation skriver mindre och sämre för hand, vilket skapar en risk för sämre motorik och därmed inlärningssvårigheter, säger Hans Presto.

Samsung har tidigare visat att svenskarna i allt större utsträckning kommunicerar digitalt. Nästan åtta av tio svenskar anser att teknik har gjort det enklare att hålla kontakten med sin familj, oavsett var de bor. En positiv utveckling som gör att vi kan kommunicera mer effektivt.

Teknik möter det skrivna ordet
Samsungs flaggskeppstelefon Galaxy Note 4 är, som alla smartphones och tablets i Note-serien, utrustad med den smarta pennan S Pen, som är ett hjälpmedel för att utnyttja den stora skärmen på ett effektivt sätt. Tekniken i Galaxy Note 4 och S Pen är nu så avancerad att det enkelt går att skriva för hand direkt på skärmen med en känsla som är väldigt lik den att skriva på ett papper. Kan tekniska lösningar likt denna vara framtiden för det handskrivna ordet?

– Vår undersökning visar att svenskar sällan skriver för hand, vilket är en intressant trend. Samsung lanserar teknik som ligger i framkant och förenklar vardagen, men en teknisk utveckling behöver inte betyda att en analog konstform försvinner. Tvärtom tror vi, att handstil är något som tack vare en teknisk lösning som Galaxy Note 4 kan få fler människor att faktiskt skriva för hand, säger Rickard Andersson, presskontakt på Samsung.

Bloggare utmanas att skriva för hand
Samsung utmanar nu fyra nordiska bloggare att under en vecka skriva sina inlägg för hand med Galaxy Note 4. Utmaningen ämnar se om handskriften påverkar bloggarnas kreativa skapandeprocess och, i slutändan, bloggens innehåll. Bloggarna kommer i sin tur att utmana sina läsare att skriva för hand och ge dem chansen att få sin handstil digitaliserad i form av ett unikt typsnitt.
I Sverige utmanas Flora Wiström som bloggar om mode, illustration, inspiration och skrivande.

– Samsung har utmanat mig att skriva mina blogginlägg för hand med hjälp av en Galaxy Note 4. Jag tycker det ska bli jättekul och jag är extra spänd på att se hur mina texter kommer ändras när jag skriver för hand istället för att skriva på en dator. Mina texter kommer att publiceras i mitt alldeles egna typsnitt, en digital variant av min handstil och jag hoppas att jag kan inspirera andra att skriva mer för hand, säger Flora Wiström.

För att uppmärksamma projektet har Samsung tagit fram en film som kan ses på Samsung Sveriges YouTube-kanal.

Undersökningen är genomförd av Samsung och IPSOS Mori, 1000 svenskar tillfrågades.
Etiketter: samsung

Nyhetsarkiv