D1 – digitalt & trådlöst

På NAMM (mässan för musikinstrument i Anaheim, Kalifornien) har Sennheiser presenterat evolution wireless D1, ett digitalt trådlöst mikrofonsystem som skall göra att ett band kan bli trådlöst på ett enklare sätt.

Sändare och mottagare ställer automatiskt in sig och väljer lämpliga frekvenser och flera D1 system kan automatiskt koordinera sina frekvenser själva. ew D1 använder 2,4GHz bandet, som är licensfritt i hela världen.

– D1 är omedelbart beredd på att göra musik – och tar bort det krångliga med trådlöst, sammanfattar Martin Fischer, product manager på Sennheiser.

Artisten kan glömma allt om frekvensinställningar, justera sändare och mottagare samt att ställa gain rätt – evolution wireless D1 erbjuder verklig lättskötthet genom att göra alla dessa tidsödande och ibland problemfyllda sysslor åt dem.

– Egentligen, det enda man behöver göra är att slå på strömmen. Resten sköter sig automatiskt. Snabbt och enkelt har du allt inställt för att börja spela – med alla signaler rätt, och med stabil trådlös uppkoppling, säger Martin Fischer.

D1 sänder på 2400 till 2483,5 MHz, som är tillståndsfritt i hela världen så det krävs ingen registrering av systemet eller avgift för att utnyttja frekvensområdet. Speciella krav i vissa regioner är tillgodosedda i de olika varianter som saluförs i respektive land. För att kunna fungera samtidigt som Wi-Fi, Bluetooth och andra 2,4GHz system, scannar D1 mottagaren kontinuerligt RF miljön och kommer ohörbart och utan avbrott flytta till en annan frekvens, om den upptäcker någon störning. Två kanaler är alltid beredda, utöver den aktuella överföringskanalen har systemet en back-up kanal beredd, vilket innebär tids- och frekvensdiversity. Överföringens stabilitet ökas ytterligare genom snabb antenndiversity.

Sennheiser evolution wireless D1 använder aptX Live codec som skall säkerställa excellent ljudkvalitet och bred dynamik för sång, tal och instrument över hela frekvensområdet. Latency är låga 3,9 millisekunder, vilket är bra när till exempel trådlös In Ear Monitoring används. För att försäkra optimala nivåer genom signalkedjan ställer ew D1 automatiskt korrekt känslighet på mikrofonen.

Med menyn på ew D1 har användaren tillgång till en rad ljudprocessorer. Dessa inkluderar en 7-bands grafisk equalizer, low-cut filter, automatisk gainkontroll och de-esser. D1:s sångsystem levereras med en dynamisk evolution mikrofonkapsel men kan naturligtvis också enkelt bytas till exempelvis kondensatorkapslar om så önskas.

D1-systemen koordinerar sig själva helt automatiskt. För mångkanalssystem kommer mottagarna att synkronisera sig själva för att hantera upp till 15 kanaler i en idealisk RF miljö.

D1 sändarna används med antingen standardbatterier, eller uppladdningsbara "batteripacks", som finns som tillbehör. Dessa uppladdningsbara lithium-ion packs laddas via USB eller en laddningsdocka, och batteriets laddningsnivå visas på sändare och mottagare. Där så önskas, kan ew D1 systemen kontrolleras med en app på Apple eller Android produkter.

Sennheiser evolution wireless D1 levereras i kompletta färdiga system, eller kan skräddarsys genom att kombinera individuella komponenter. Utöver sång och instrumentsystemen finns i D1 serien också headmic och myggmikrofon.
Etiketter: sennheiser

Produktnyhetsarkiv