Nikon D5500 – systemkamera med pekskärm

Nikon har lanserar D5500, som den första kameran i DX-format med vinklingsbar pekskärm. D5500 anges klara allt från snabba rörelser till utmanande situationer i svagt ljus, från stora utskrifter till storslagna filmer.

Nya D5500 är både lättare och tunnare än sin föregångare (D5300). Den har en kompakt, helgjuten konstruktion och det djupa greppet skall kännas som formgjutet för händerna. Den responsiva, vinklingsbara pekskärmen gör att kameran kan styras som en smartphone, och inbyggd Wi-Fi-anslutning gör det enkelt att dela fotografier direkt till en smart enhet.

– Det är med stolthet vi idag kan presentera Nikon D5500. D5500 är helt klart den kamera som är mest kompetent i sin klass. Bildkvaliteten är i topp, autofokusen är ytterst intelligent och framförallt duktig på att följa rörliga motiv. Den nya pekskärmen är lättskött, kamerahuset är otroligt kompakt och lätt och batterikapaciteten är minst dubbelt så stark jämfört med motsvarande modeller. Som kronan på verket gör den inbyggda kommunikationen att man enkelt kan få över sina högkvalitetsbilder direkt till sin smarta enhet så att man kan lägga upp bra bilder på sina sociala nätverk, sade Björn Nordgren, Nordic Product Manager på Nikon Nordic, i samband med lanseringen på CES den 6 januari.

Kamerans bildsensor (i APS-C format) är utformad utan optiskt lågpassfilter så att den verkligen skall kunna utnyttja upplösningen på 24 megapixlar för att skapa detaljrika bilder. Den har ett autofokussystem med 39 punkter och nio korsformade sensorer i mitten samt serietagning på upp till 5 bilder per sekund. D5500 kan också spela in video i Full HD med bildfrekvenser upp till 50p/60p (ingång för extern mikrofon finns).

Nikon har också lanserat AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR, som det första Nikkor-objektivet med F-fattning som utrustats med Phase Fresnel-element. Nikon 300 mm f/4 är 147,5 mm långt och väger 755 g, så det är betydligt mindre och lättare än sin föregångare (som är 222,5 mm långt och väger 1,44 kg).

– Nikon strävar ständigt efter innovationer för att göra varje nytt objektiv bättre än sin föregångare. Och då och då lanserar vi en ny generation som radikalt förändrar sättet du kan använda ett objektiv. Nya 300 mm är ett sådant objektiv. Det är betydligt mindre och lättare än sin föregångare, så storleken är inte längre avgörande när du bestämmer om just det här objektivet får följa med i väskan. Det är lätt nog att ta med på oväntade uppdrag. Det nya Nikkor-objektivet ger fotograferna mer frihet och flexibilitet än någonsin tidigare, och objektiv med en brännvidd på 300 mm har aldrig varit smidigare, säger Zurab Kiknadze, produktchef för objektiv, tillbehör och programvara på Nikon Europe.

Nikon har dessutom lanserat AF-S DX Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED VR II, som väger 300 g och är 83 mm långt när det är indraget. Detta nya objektivet är perfekt för de fotografer som vill ha ett lätt teleobjektiv för allmän fotografering, men det kompletterar även zoomobjektivet Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR II perfekt, berättar Nikon, och menar att om man kombinerar en liten D-SLR-kamera med de här två objektiven, så får man ett kraftfullt dubbelzoompaket som inte tynger ner väskan.

– Nikkor 55-200 mm har alltid varit ett av Nikons populäraste zoomobjektiv, och den nya versionen är så mycket enklare att ta med sig än föregångaren. Objektivet är prisvärt och lätt att hantera, vilket gör det till ett bra alternativ för fotografer som precis har börjat med D-SLR-kameror och vill ha en telefotozoom som inte tar någon plats i väskan men ger bra resultat. Den nya utformningen på 55–200 mm-objektivet matchar dessutom de ergonomiska funktionerna och finishen på objektivet Nikkor 18–55 mm VR, som vi lanserade förra året. De två objektiven kompletterar nu varandra perfekt och täcker hela brännviddsintervallet, från vidvinkel till telefoto. D-SLR-nybörjare som vill ha valfrihet kan njuta av fördelarna med båda objektiven, utan att belasta varken bankkontot eller ryggen allt för mycket, säger Zurab Kiknadze.
Etiketter: nikon

Produktnyhetsarkiv