4K på den svenska biokartan

Pressmeddelande från Sony:
Niclas Nornemark startade i maj 2013 sitt egna bolag Cinema Certification. Anledningen var att han blivit Sonys svenska distributör av 4K-projektorer anpassade för biografer. På mindre än ett och ett halvt år har han redan utrustat fyra av Folkets Hus och Parkers biografer, samt fyra salonger i Danmark, med 4K-teknik. Under 2015 hoppas han uppnå minst det dubbla.

Enligt Nornemark ligger den svenska biotekniken ungefär två år efter övriga västvärlden. Trots statliga bidrag har många mindre biografer valt att gå den billigare vägen när det kommer till att handla in teknik och förbättrad bildupplösning. Många biografer har även valt att köpa in begagnad utrustning från länder som uppgraderat sin befintliga lösning.

– Samtidigt som Sverige digitaliserade biograferna under 2013, inledde Norge sin resa mot 4K. Deras begagnade utrustning levererades då till Sverige vilket var ett scenario som jag inte gillade och jag ställde mig frågan varför de svenska biograferna har sämre bild än vad jag har hemma. Efter det gav jag mig ut på marknaden och undersökte vilka alternativ som fanns. Bland en rad olika varumärken hittade jag Sony och upptäckte snabbt att deras 4K-lösningar var utomordentligt bra, säger Niclas Nornemark, Digital Cinema Solutions Specialist.

2010 köpte Nornemark sin egen biograf hemma i Svalöv. Han renoverade det fallfärdiga kulturhuset och installerade i oktober 2013 en 4K-projektor från Sony. Ganska omgående såg han att besökarantalet för 3D-film sjönk till förmån för den nya högupplösta tekniken. I dag har han installerat 4K-teknik, en upplösning som är fyra gånger högre än den nuvarande standarden Full HD, på fyra av Folkets Hus och Parkers biografer. Under 2015 finns planer på att installera ytterligare tio till.

– 4K är verkligen Sonys styrka. De kan hela ledet från att filma, producera och äga visningstekniken. Det finns i dag ingen annan aktör som har sådan kompetens på samtliga områden. Det som Sony har, som ingen annan i dagsläget kan konkurrera med, är kontrasterna. Det vill säga skillnaden mellan ljusa och mörka bilder. Och det är kontrasterna i kombination med detaljrikedomen som besökarna tydligast märker av i form av fler dimensioner och förbättrat bilddjup, säger Niclas Nornemark.

– Sverige är en mycket spännande marknad och potentialen för vår 4K-teknik är stor. Film är bäst på bio och den svenska biopubliken förtjänar den absolut bästa bildkvaliteten. Sony erbjuder en storslagen bildupplevelse med 4K-teknik i centrum, och det är fantastiskt att se hur Niclas Nornemark byggt upp 4K med Folkets Hus och Parker i Sverige, säger Tore Mortensen, Business Manager, Sony Nordic.

Folkets Hus och parker har installerat följande Sony-bioprojektorer: Sony SRX-R515P och Sony SRX-R510P. De biografer som installerat Sonys digitala bioprojektorer är Heby Folkets Hus och Park, Bioborgen Osby, Emmaboda Folkets Hus och Kulturhuset i Svalöv.
Etiketter: sony

Nyhetsarkiv